L’Ajuntament i les entitats en defensa de la salut universal

han valorat com “una bona notícia” la retirada per part del Servei Català de la Salut de la instrucció que pretenia evitar el frau de llei en l’accés a la salut pública. La norma considerava frau que una persona que no tingués cap contracte al seu nom, ja sigui de treball, subministraments o lloguer, pogués fer ús del sistema de salut pública a Catalunya.

El govern de la Generalitat la considerava una mesura per combatre el turisme sanitari, però les entitats la rebutjaven perquè, entre altres coses, excloïa de l’accés a la salut pública les persones que no tenen cap contracte al seu nom però estan empadronades a Catalunya.

Després d’una reunió aquest dimecres a l’Ajuntament amb representants de les entitats, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha celebrat que CatSalut hagi fet marxa enrere: “La instrucció alimentava la sospita de frau sobre les persones que resideixen a Catalunya en una situació de precarietat habitacional”.

En aquest sentit, Trini Cuesta, portaveu de Marea Blanca a Catalunya, ha recordat que “l’empadronament sense domicili fix és fonamental per a les persones migrants que arriben en situacions molt complicades”.

Per la seva banda, Carlos Losana, portaveu de la Plataforma per la Sanitat Universal a Catalunya (PASUCat) ha alertat que la instrucció està només ”suspesa” i que caldrà veure com queda redactat el reglament de la llei, encara per fer. També ha assegurat que les persones en situació irregular fan una despesa sanitària molt més baixa, tres vegades menys que la resta de ciutadans nacionals o regularitzats. Per tant, diu, no és cert que suposin un impacte econòmic important per al sistema de salut pública català.