Un estudi sobre els efectes de la contaminació en la salut relaciona de forma directa la presència de partícules ultrafines en suspensió i l’augment de la pressió arterial. Concretament, quan es registra un episodi de contaminació, l’endemà puja la pressió arterial i el risc cardiovascular de les persones que hi han estat exposades. Aquest és un informe pioner, liderat per investigadors del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) i en què també han col·laborat la Societat Catalana d’Hipertensió, l’Institut Català de la Salut (ICS) i la Universitat de Barcelona (UB).

L’estudi s’ha fet amb una mostra de 521 pacients de centres d’atenció primària de Barcelona que durant 24 hores van dur un dispositiu per controlar la pressió arterial. Aquest lector dona informació cada 20 minuts sobre la pressió de la persona que el du posat.

Aquesta informació es va creuar amb el registre de dades de contaminació que té el CSIC a la Diagonal, l’única estació de la ciutat que mesura aquestes partícules de contaminació ultrafines en suspensió, que són conseqüència directa del trànsit perquè es generen amb la combustió dels vehicles.

L’investigador de la Societat Catalana d’Hipertensió, Ernest Vinyoles, un dels experts que hi han participat, alerta que aquestes partícules ultrafines són les “grans oblidades” perquè no es registren ni controlen, ni tampoc hi ha cap legislació o normativa que n’estableixi els nivells màxims recomanables per a la salut. En canvi, altres elements contaminants com les PM10 o les PM2,5 tenen una normativa europea que en fixa uns límits, i sí que se n’han estudiat els efectes sobre la salut.

“Les partícules ultrafines són tan petites com un bacteri, i tenen una difusió directa al torrent sanguini, és a dir, quan es respiren, entren directament a la sang”

De fet, aquest estudi vol donar un toc d’alerta sobre el perill que suposen les partícules ultrafines i la necessitat de regular i legislar en aquest àmbit. Vinyoles remarca que s’ha demostrat que tenen un efecte directe sobre la pressió arterial, però que segurament també en tindran sobre altres aspectes. El problema, segons l’expert, és que no hi ha proves perquè aquest és un dels pocs informes que n’aporten dels seus efectes en la salut.

L’exposició a la contaminació atmosfèrica augmenta el risc de malalties cardiovasculars, d’accidents cerebrovasculars, d’atacs cardíacs, d’insuficiència cardíaca, de malalties cardíaques o de mort prematura. També relaciona respirar partícules contaminants amb el desenvolupament neuronal o el risc de càncer.