El Col·legi Immaculada Concepció —situat al carrer de València, 252— passarà a formar part de la xarxa pública el curs vinent. De fet, serà el primer centre concertat de Barcelona i tot Catalunya que farà el canvi gràcies al decret que va aprovar la Generalitat el maig passat.

El canvi satisfà els veïns, que ho veuen com una oportunitat per augmentar el nombre de places d’ensenyament públic en un districte, l’Eixample, on hi ha més demanda que oferta. “Ho valorem molt positivament sobretot perquè cada any hi ha més demanda de places públiques”, diu Jaume Artigues, president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample. “Tots sabem que amb la crisi moltes famílies estan passant-se a l’ensenyament públic”.

De col·legi a institut escola

També es mostren satisfetes la majoria de les famílies de l’escola. El canvi farà que el col·legi passi a ser un institut escola i això suposa assegurar la continuïtat del centre, que perdia alumnes des del 2011. Begoña Pérez, membre de l’AMPA, explica que “el fet que passi a pública ens garanteix que els nostres nens segueixen tenint la seva escola”. Tot i això, reconeix que tenen dubtes sobre si seguirà el mateix projecte educatiu o si es mantindran la sisena hora i les assignatures en anglès.

La capella es mantindrà però canviarà d’ús

El canvi de titularitat significarà també algunes obres d’adaptació a l’edifici —que el Consorci d’Educació ha llogat—, uns treballs que, en cap cas, significaran l’enderroc de la capella actual de l’escola. “S’han dit moltes coses sobre l’església que no són certes”, diu Núria Dausà, portaveu de la titularitat del centre. “La part de l’església no es derrueix, seguirà […] però es mirarà de buscar-ne un altre ús” més adaptat a les necessitats dels alumnes.

La intenció és que l’antiga església funcioni com a gimnàs. Les obres començaran a l’estiu amb l’objectiu de fer-hi un sorral i lavabos nous i adaptar-ne els accessos i les escales, entre altres intervencions. Tot, amb un cost d’uns dos milions i mig d’euros.