Unitat Mòbil Mossos d'Esquadra

(ACN) Amnistia Internacional veu “preocupant” l’augment de ferits per les protestes a Catalunya. En declaracions a l’ACN, la directora de l’oficina europea de l’organització defensora dels drets humans, Marie Struthers, ha considerat que “hauria de ser responsabilitat de la policia reduir les tensions el màxim possible”, i ha dit que “no és acceptable” l’ús excessiu de la força per part de la Policia Nacional i els Mossos. De fet, Struthers creu que si les autoritats policials intenten reduir la tensió a Catalunya, hi haurà “més possibilitats de reduir la violència”.

L’ús de pilotes de goma

Amnistia Internacional va denunciar divendres en un comunicat l’ús “excessiu de la força” dels antiavalots, que des de fa dies està en el punt de mira d’entitats, polítics i periodistes. Struthers reconeix “els reptes que tenen les forces de seguretat”, però els exigeix que “respectin al màxim” el dret a la protesta pacífica i evitin reaccions “desproporcionades”, com ha denunciat aquest dilluns el pare d’un dels detinguts. En aquest sentit, reitera que estan preocupats per l’ús “indiscriminat i indirecte” de les bales de goma i escuma per part de la policia. Segons Struthers, es poden fer servir “per aturar individus que estan fent actes violents”, sempre que es puguin dirigir “exclusivament” a ells.”Aquest tipus de bales no s’haurien d’utilitzar contra manifestants pacífics (…) per l’alt risc de generar lesions”, defensa la directora de l’oficina europea d’Amnistia Internacional.

Tancament del Tsunami

Pel que fa al tancament del web Tsunami Democràtic, ordenat per l’Audiència Nacional divendres passat, i les acusacions de terrorisme, Struthers admet que no té constància d’aquests fets, però apunta que estaria preocupada per “qualsevol censura d’un web” que no inciti a la violència. Per la seva banda, el responsable de polítiques de l’Associació Europea de Drets Digitals (EDRI, per les seves sigles en anglès), Diego Naranjo, considera que es podria tractar d’un cas “d’abús” de la legislació antiterrorista. D’entrada no veu “cap vincle” entre un acte de terrorisme i el Tsunami Democràtic. “Sembla que ha estat un bloqueig que es podria considerar abusiu”, apunta. Segons ell, aquest tipus d’accions són “antigues” i “no funcionen” perquè els usuaris poden trobar altres vies per accedir al seu web.