Unes 600 persones segons la Guàrdia Urbana, i un miler segons Ciutadans, s’han concentrat aquest dimecres a les portes del Parc de la Ciutadella en solidaritat amb la dona presumptament agredida dissabte quan retirava llaços grocs. Convocats per la plataforma España Ciudadana i amb el lema “Per la convivència i contra la violència”, els manifestants han cridat consignes com “viva España”, “viva la Policía Nacional” i “Puigdemont a prisión”.

La portaveu del Grup Popular al Congrés, Dolors Montserrat, ha condemnat la violència i ha criticat que el Govern de Pedro Sánchez n’és “responsable per omissió”. Segons Montserrat, l’executiu socialista no garanteix la convivència i assegura que ha deixat sol al PP davant de l’independentisme per arribar a La Moncloa.

La concentració també ha tingut la participació de Ciutadans. El líder del partit, Albert Rivera, ha aprofitat per enviar dos missatges. El primer, al president de la Generalitat, Quim Torra, a qui demana que posi fi a la “bogeria independentista” i que acati la Constitució espanyola. El segon missatge ha estat per al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. Rivera ha lamentat que Sánchez “hagi abandonat els catalans a l’arbitrarietat de Torra”.

El detingut per la suposada agressió ha quedat aquesta tarda en llibertat provisional amb càrrecs després de declarar davant del jutge. Però més enllà de l’àmbit judicial, el cas ha aixecat molta polèmica política. Ciutadans i el PP han assistit a la mobilització, mentre que el PSC ha acusat tant aquests partits com els independentistes de “buscar el conflicte”. Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, ha demanat més explicacions sobre el cas.

Un càmera agredit per diversos manifestants

Durant la concentració s’han viscut alguns moments de tensió. Poc abans de les 19 h, diversos manifestants han increpat un càmera de TeleMadrid, a qui una de les persones concentrades ha confós amb un treballador de TV3. Mentre l’estaven increpant, li han estirat la càmera, ell hi ha respost amb un cop, i a partir d’aquí ha començat l’agressió. Tal com es veu a les imatges, ha rebut diversos cops i, segons alguns testimonis, també diverses puntades de peu. Alguns agents dels Mossos d’Esquadra han escortat el càmera per treure’l fora del parc. L’home no ha hagut de rebre assistència mèdica.

L’endemà dels fets, el càmera ha denunciat els fets els Mossos d’Esquadra, i té intenció d’aportar els vídeos enregistrats per les diferents cadenes de televisió que eren presents a la concentració per documentar el cas. En un comunicat, Ciutadans condemna les agressions i les atribueix a “un infiltrat d’un grup radical aliè a l’organització”.

Per la seva banda, la Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes, formada per tots els col·legis de periodistes de l’estat, ha condemnat l’agressió en un comunicat. Qualifiquen l’atac als professionals de la comunicació d’injustificable i afirmen que aquest tipus d’incidents són un atac a la llibertat d’informació.

També els comitès d’empresa de TV3, Catalunya Ràdio i TeleMadrid han condemnat “rotundament la intolerable agressió”. En una nota conjunta, denuncien que “l’assetjament i la persecució als mitjans de comunicació s’ha convertit ja en un problema de seguretat per als equips que cobreixen informacions al carrer”. Els tres comitès remarquen que en l’últim any han proliferat els insults i les agressions, i reivindiquen poder exercir la tasca periodística amb “llibertat i normalitat”. Sobre els fets d’aquest dimecres, afirmen que és “inadmissible” que es vulguin “justificar” amb l’argument que es va confondre el càmera amb un treballador de TV3.