Entre el gener i el juliol, 4.567 demandants d’asil s’han adreçat al Servei d’Atenció a les persones Immigrants, Emigrants i Refugiades, el SAIER. Aquesta xifra ja supera el total d’atesos amb aquest perfil durant tot l’any 2017 i és un 74 % més alta que en el mateix període de l’any passat. L’arribada de migrants durant l’estiu n’ha fet créixer notablement el balanç.

En total, el SAIER ha atès 12.621 persones durant el primer semestre. El govern municipal demana més implicació de l’executiu espanyol en l’atenció a refugiats: “Hem vist un canvi en la disposició, per exemple, de la delegada del govern, que va ser molt receptiva a les nostres peticions, però hi ha qüestions que segueixen pendents”, ha apuntat Jaume Asens, tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania.

Migrants que arriben de la frontera sud

Aquesta demanda del govern de Colau fa un èmfasi especial en les persones que arriben de la costa sud espanyola. En només dos mesos, juny i juliol, Barcelona ha rebut 2.600 migrants que van entrar al país a través d’Andalusia. I el consistori denuncia que ni el govern de l’Estat ni el de la Generalitat no tenen “cap recurs previst” per atendre aquestes persones.

Ja el mes de juliol, coincidint amb l’arribada de l’Open Arms a Barcelona, l’alcaldessa, Ada Colau, va reclamar a l’Estat recursos estables, no extraordinaris, per poder rebre aquestes persones “com voldríem que fessin també amb nosaltres”.

Els veneçolans, els més atesos

Entre els migrants arribats a Barcelona que han sol·licitat protecció internacional, la majoria (1.301 persones) són veneçolans. Els segueixen colombians, hondurenys i georgians. En canvi, continuen caient els usuaris provinents d’Ucraïna.

Un gran nombre dels nouvinguts són famílies amb fills petits. De fet, fins al juliol han arribat a Barcelona 1.020 infants i joves amb perfil refugi, el doble dels atesos durant la primera meitat del 2017.