Les motos continuen omplint algunes de les voreres de Barcelona. Segons l’ordenança municipal de circulació, només està permès aparcar motos a les voreres que facin més de tres metres d’amplada i han de respectar la distància amb els escocells i els passos de vianants. De fet, el març d’aquest 2018 va acabar el període de tolerància i la Guàrdia Urbana va començar a multar els motoristes per aparcar incorrectament. Tot i això, moltes voreres de la ciutat continuen ocupades per motocicletes aparcades, per exemple al passeig central de la Via Augusta, entre la plaça de Gal·la Placídia i l’avinguda Diagonal.

Alguns vianants asseguren que “hi ha més motos que places” per estacionar-les i, per això, “la gent la posa on vol”, fet que complica el pas dels que caminen per la vorera. D’altres, en canvi, consideren que hi ha espai per a tothom, ja siguin les motos, els vianants, els cotxes i també les bicicletes.

Els motoristes al·leguen manca de places

Per la seva banda, els motoristes reiteren que necessiten aparcar i no hi ha prou places a Barcelona. A la ciutat hi ha 65.000 places d’estacionament per a motos a la calçada i 5.000 més a la vorera, una xifra que en alguns punts és incapaç d’absorbir les gairebé 300.000 motos que hi ha censades a Barcelona.

Alguns missatgers que fan servir la moto per treballar argumenten que aparquen a sobre de la vorera perquè necessiten deixar el vehicle el més a prop possible del punt d’entrega dels paquets. Ara bé, en alguns barris es veuen motos a sobre de la vorera quan, ben a prop, hi ha places d’aparcament lliures. Alguns conductors al·leguen que “la filosofia del motorista és aparcar a la porta de casa i, si no hi ha pàrquing, a la vorera”. En tot cas, aparcar de manera incorrecta pot suposar multes de fins a 100 euros.

“Les motos han pres l’espai públic”

El president de l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit, Ole Thorson, critica que s’ocupi l’espai públic amb una propietat particular i assenyala que en un futur s’haurà de pagar per aparcar. Thorson assenyala que hi ha una falta de cultura sobre les necessitats dels vianants i lamenta que no s’ha iniciat mai seriosament cap campanya per retirar les motos de les voreres: “És un procés massa lent”.