Acompanya’m és el nom d’una unitat pública terapèutica, educativa i residencial per atendre joves amb trastorns de salut mental de complexitat gran. Es tracta d’una unitat que és pionera a Catalunya i també a la resta de l’Estat que, per primera vegada, combina l’assistència mèdica amb l’atenció multidisciplinària de treballadors socials, educadors socials i mestres en un entorn on els joves atesos es puguin sentir com a casa. S’ubica al Monestir de Santa Maria de Valldonzella, als peus del Tibidabo. El centre està gestionat per la unitat de salut mental infantil i juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu, que ha llogat els 1.265 metres quadrats del monestir a les monges.

L’espai s’ha remodelat completament per fer-hi cinc apartaments on es poden allotjar un total de 30 joves d’entre 13 i 17 anys. Actualment hi viuen 16 nois i noies. “L’objectiu és que facin estades de fins a 18 mesos. En aquest temps han de rebre les eines que els permetin fer un projecte de vida, evitar que les seves situacions es cronifiquin i depenguin de les institucions”, explica la consellera de Salut, Alba Vergés.

Joves tutelats per la DGAIA

La majoria dels joves atesos són tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) però també n’hi ha que no. “Són joves que no tenen o han perdut els hàbits de convivència i cal que els recuperin per poder tornar a casa”, diu Montse Dolz, cap de salut mental i juvenil del Sant Joan de Déu. Dolz ho defineix com una “filigrana per reconstruir una vida i una salut mental que s’han trencat per motius d’origen psicològic o social”.

Més prevenció

Si la prova pilot funciona, no es descarta poder estendre aquest model d’atenció amb noves unitats terapèutiques. Tampoc no es descarta acollir nois d’edat inferior als 13 anys per poder fer, segons el conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, una “tasca de prevenció en unes edats on un bon treball pot donar molts fruits en el futur”.