Entre l’oferta de casals d’estiu que hi ha per donar resposta als pares que no fan vacances a l’agost o busquen activitats a Barcelona per a les criatures hi ha escoles de la ciutat i centres lúdics infantils que no tanquen durant aquest mes. Tot i la baixada d’activitat durant l’agost, el centres que obren asseguren que hi ha demanda.

En el cas de l’escola Joan Roca, a la Sagrera, és el quart any que programen casals d’estiu a l’agost, amb activitats esportives. La directora del centre, Núria Coma, explica que van detectar que hi havia una necessitat entre les famílies, així que amb el mateix personal que hi ha durant l’any organitzen els casals, que també funcionen durant les vacances de Nadal i Setmana Santa. “Hi ha pares que no tenen vacances a l’agost o que se les volen agafar en un altre moment, i volem donar resposta a aquestes situacions”, ha conclòs Coma.

Molts dels infants ja són alumnes del centre durant l’any però també n’hi ha d’altres que venen d’escoles on no ofereixen aquest servei. De mitjana, han tingut 30 famílies cada setmana, mentre que al servei d’escola bressol s’hi han acollit 50 famílies durant tot l’agost. Un dels pares que porta les criatures al casal explica que la despesa a l’estiu per als pares que treballen és molt elevada, perquè des del juliol i fins a mitjan setembre han de buscar solucions. En el seu cas, però, durant l’agost acudeix al casal la darrera setmana. En el cas de l’escola Joan Roca, que fa casals homologats pel Consorci d’Educació, es finança part de l’activitat.

Hi ha poliesportius i ludoteques que també han organitzat casals per al mes d’agost. La ludoteca privada Semillitas, a la ronda del General Mitre, fa un balanç positiu després d’haver obert tot l’estiu. La Verónica Orellana, gerent del centre, explica que a l’agost han tingut la meitat de quitxalla que al juliol, però tot i així hi ha hagut força demanda, especialment a principis i a finals de mes. “Ens van recomanar que no obríssim a l’agost per la poca activitat que hi ha a Barcelona, però finalment vam obrir i la veritat és que hem tingut nens al casal d’estiu tot el mes”, ha apuntat la responsable del centre. Ara es preparen per l’arribada de més famílies que tornen de vacances i que apunten els nens i nenes als casals d’estiu fins que no comencin el nou curs escolar.