La Comunitat Jueva de Barcelona no ha trigat a reaccionar després que el Ple de Barcelona ha decidit aquest divendres suspendre relacions amb el Govern d’Israel de manera temporal fins que no hi hagi un alto el foc definitiu a la Franja de Gaza. En un missatge a les xarxes socials, ha expressat el seu desconcert “per les decisions del consistori”.
Diuen no entendre “com l’Ajuntament dona suport a postulats innecessaris“. I prossegueixen: “Almenys, en un dia esperançador en la guerra que lliuren en aquest conflicte tan complicat, mostrem la nostra gratitud als que defensen la pau i la vida, oposant-se valentament al terrorisme i a declaracions supèrflues.”
“Ens sentim sols i desprotegits”
En la mateixa línia s’ha pronunciat la Comunitat Jueva Atid de Catalunya. A les preguntes de betevé responen que la suspensió de relacions no els ha agafat per sorpresa. Diuen sentir-se sols i parlen d’un “antisemitisme i judeofòbia avalats”. També lamenten el que consideren un “desconeixement de la realitat del conflicte” i, sobretot, del que significa el grup armat de Hamas.
“Ens sentim tristos, sols i desprotegits”, lamenta la presidència de l’entitat, “i no entenem quin sentit té això [la suspensió de relacions] el primer dia d’alto el foc, que no és definitiu però hi ha d’haver-ne un de primer”. Asseguren que tenen por i, de fet, recorden que les sinagogues i l’escola jueva han d’estar protegides pels Mossos d’Esquadra.
No és el primer cop que Barcelona trenca relacions amb Israel. De fet aquest any, al febrer, ja es va suspendre l’agermanament amb Tel-Aviv des del govern d’Ada Colau i al setembre el nou alcalde, Jaume Collboni, va restablir les relacions.
De moment, més enllà de les declaracions de desconcert i els pronunciaments a les xarxes socials, la comunitat jueva no ha convocat cap acte de protesta contra la decisió del Plenari de Barcelona.