Ambulància especialitzada ECMO

Prop de 30 professionals del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) s’han mobilitzat aquest cap de setmana per traslladar un nen amb ECMO — oxigenació per membrana extracorpòria — a l’Hospital Vall d’Hebron. El pacient pediàtric venia de l’Hospital Universitari de Navarra i per traslladar-lo s’ha fet servir una ambulància especial.

Concretament, hi han participat especialistes en logística d’emergències sanitàries, professionals de l’equip d’alta complexitat de la Unitat d’Altes Capacitats, personal de l’equip ECMO de l’Hospital Vall d’Hebron, així com un metge i una infermera de la base pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu, entre d’altres.

Què és l’ECMO?

Es coneix com a ECMO l’oxigenació per membrana extracorpòria, una tècnica que es fa servir en situacions de cures intensives tant en infants com adults. Als pacients amb el cor o els pulmons greument danyats se’ls proporciona suport cardiorespiratori a través d’una màquina que bomba la sang fora del cos per eliminar el diòxid de carboni i torna la sang a dins l’organisme amb més oxigen.