Va patir una hipotèrmia greu que li va provocar una aturada cardíaca que va durar, almenys, sis hores. És el cas de l’Audrey, la pacient que es va recuperar sense cap seqüela setmanes després a l’Hospital Vall d’Hebron i va protagonitzar així una recuperació única a l’estat —de les documentades— i una de les més peculiars del món.

Setmanes després d’aquell cas, un equip de betevé ha parlat amb Jordi Riera, director del programa ECMO al Vall d’Hebron, i que va participar en la reanimació de l’Audrey. Riera explica que l’Audrey “va arribar amb una temperatura corporal propera als 20 graus i havíem de recuperar-la-hi”. El doctor afegeix que “la hipotèrmia fa que, a banda de provocar que el cor deixi de bombejar, es protegeixin la resta d’òrgans vitals, com el cervell”.

Jordi Riera concreta que tant la recuperació de la temperatura corporal de l’Audrey com recuperar-li el funcionament del cor i tornar-la a la consciència sense seqüeles van ser possibles gràcies a una màquina anomenada ECMO, un aparell que permet fer circular la sang oxigenada pel cos humà tot substituint el cor per, a la vegada, anar recuperar d’una manera gradual la temperatura corporal. Així, Riera recorda que “el seu despertament no va ser prémer un botó, va ser progressiu”.

“Amb el temps vam recuperar una relativa activitat elèctrica del cor i li vam practicar una desfibril·lació que li va recuperar l’activitat cardíaca”, moment en què, apunta, “vam donar per acabat el temps que anomenem aturada cardiorespiratòria i la resta d’òrgans, incloent-hi el cervell, van tornar a rebre sang oxigenada” i la pacient es va despertar amb normalitat.
[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Marató Donants Sang 2020″ color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”545418″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”547766″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”546790″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]

Una màquina que necessita combustible

Si bé una de les claus en la recuperació de l’Audrey va ser el correcte funcionament de l’ECMO, també ho és que aquest aparell va poder subministrar-li sang oxigenada, una sang que provenia de les donacions, la qual cosa explica com d’importants són. En aquest sentit, Jordi Riera recorda que per a la recuperació de l’Audrey van caldre 12 bosses de glòbuls vermells, quatre de plaquetes i cinc de plasma.

L’ECMO és una màquina molt emprada al Vall d’Hebron. Segons concreta Josep Riera, l’any 2019 “vam atendre 51 casos, entre adults i infants”, tot i que la millor dada és l’agraïment: “Quan ve el pacient i et dona les gràcies”, relata Riera, que afegeix que “és un moment de satisfacció personal que justifica totes les preocupacions que acompanyen aquests casos”.