Les obres als solars de les Drassanes ja han començat. Fa unes dies que màquines de grans dimensions treballen per enderrocar el que queda d’un bloc de pisos en un dels dos solars on s’ha previst construir una residència d’estudiants. Concretament, es tracta del bloc situat entre l’avinguda de les Drassanes i el carrer de Pere Camps. Les màquines també estan adequant el terreny per iniciar les obres de la residència. Fonts municipals han confirmat a betevé que el promotor disposa de llicència d’enderroc.

Obres que sorprenen el veïnat

Fa més de dues dècades que els solars estan buits i fa gairebé el mateix temps que veïns de la zona reclamen que en aquest espai s’hi faci habitatge de protecció oficial. Les reivindicacions veïnals, però, no van arribar a bon port, ja que la propietat dels solars té un altre projecte en ment. Primer va ser un hotel i, ara, una residència d’estudiants. Tot i que els veïns coneixien el futur dels solars, la presència de màquines de gran tonatge a la zona els ha agafat per sorpresa.

Meritxell Pérez, de la plataforma Habitem Drassanes, fa més de 10 anys que lluita perquè als solars s’hi faci habitatge de protecció oficial. “Veure ara que comencen aquests treballs és trist perquè després de l’enderrocament vindran les obres de la maleïda residència“. Són contraris a aquest projecte perquè asseguren que “urbanísticament és molt similar a l’hotel perquè portarà població flotant que no es vincula amb el barri“.

Urbanísticament és molt similar a l’hotel perquè portarà població flotant que no es vincula amb el barri”
Meritxell Pérez, plataforma Habitem les Drassanes

En Josep Pedro Moya és veí de les Drassanes i defensa que aquests solars siguin espai públic. “Ja estem prou carregats i saturats de gent”. A més, el tema de la residència d’estudiants no l’acaba de convèncer. “Només ens faltava això, més vici, més sarau i més bronques“, opina. La Mari Cruz Forcades viu al barri des de fa 83 anys i prefereix no entrar en polèmica. “Jo el que vull és que hi hagi vida a la zona, trobo a faltar més veïnat”. Afirma que a les nits no surt de casa perquè li fa por.

Només ens faltava això, més vici, més sarau i més bronques”
Josep Pedro Moya, veí

Solars protagonistes de lluites veïnals i polítiques

Quan el terreny estigui llest s’iniciaran les obres de la residència d’estudiants que tindrà 200 habitacions. Aquesta, però, no era la primera opció de la cadena hotelera Praktik. En un principi volien construir un hotel. L’opció va quedar descartada i llavors van optar per fer la residència, un projecte que no acontenta tothom. Habitem les Drassanes ho va portar davant la justícia perquè assegura que la llicència municipal atorgada no preserva el 25 % del solar per a habitatge públic, tal com estableix el pla urbanístic vigent de la zona.