foneria canons

El Departament de Cultura de la Generalitat ha iniciat els treballs de restauració de les façanes i la coberta de l’immoble de l’antiga Foneria Reial de Canons. Aquesta primera fase de rehabilitació té un pressupost d’1,8 milions d’euros i està previst que finalitzi el gener del 2025.

La Foneria de Canons de la Rambla renaixerà el 2027 com a centre de cultura digital, després de més de 20 anys d’inactivitat. L’edifici pretén ser un punt de trobada de professionals, artistes, investigadors i alumnat amb una mirada específica als barris de l’entorn.

Un edifici de finals del s. XVII

L’edifici, ubicat al número 2 de la Rambla, es va construir a finals del s. XVII com a ampliació d’una foneria de canons. L’any 1844 va ser convertida en seu del Banc de Barcelona, fet que va comportar una adaptació de l’immoble per part de l’arquitecte Josep Oriol Mestres. El 1990, amb motiu dels Jocs Olímpics, se’n va restaurar la façana.

Les característiques constructives i materials de la finca són els propis del segle XIX. Les façanes estan tractades amb pedra de Montjuïc i paraments d’estuc, i incorporen baranes de pedra, pilastres decoratives i grups escultòrics del mateix material, així com grans reixats de ferro forjat.

Més de 3.000 m2 dividits en cinc plantes

Amb un pressupost de 13 milions d’euros, les obres de reforma de l’edifici es dividiran en dues fases: la reforma de la façana, que ha començat aquest dilluns i s’allargarà durant tot l’any, i la reforma de l’interior, que es preveu que comenci el 2025. Aquest immoble, propietat de la Generalitat, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local segons el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament.

De planta rectangular, l’antiga Foneria de Canons té una superfície de 3.380 m² construïts, dividits en cinc plantes. Les dues superiors estaran adreçades al sector professional i a la producció, i també a les incubadores i la formació, mentre que la part baixa servirà per obrir la cultura digital a la ciutadania.

Futur centre de cultura digital

La Generalitat va presentar el setembre de l’any passat el projecte d’un centre de cultura digital de referència amb un equipament capdavanter de creació, producció, investigació i exhibició. La iniciativa neix també amb la voluntat d’impactar en l’entorn. En aquest sentit, es preveu un contacte permanent amb el teixit associatiu, cultural i educatiu del barri.

L’edifici serà també una porta d’entrada al centre de la ciutat al Catalunya Media City, el gran pol audiovisual i digital de les Tres Xemeneies, que funcionarà com a banc de proves de projectes que més endavant formaran part del gran equipament del Besòs i alhora oferirà els continguts del Catalunya Media City a la ciutadania aprofitant la ubicació central de la Rambla.