gent gran d'una residència en una sessió d'Apropa Cultura

El programa Apropa Cultura celebra 15 anys fidel a l’esperit fundacional, que la cultura i l’art siguin inclusius i arribin a tothom, independentment de les circumstàncies econòmiques, socials o de salut de cada persona. En la nova temporada volen posar el focus en les persones grans en situació de dependència o soledat perquè són el col·lectiu que més ha vist limitat l’accés a la cultura com a conseqüència de la pandèmia de la covid-19.

#MaiSoles contra l’aïllament

Amb el lema “#MaiSoles”, Apropa Cultura centrarà els esforços d’aquesta temporada 2021-22 en dur a les persones que viuen en residències o que són usuàries de centres de dia, de programes d’Alzheimer o altres demències.

Per això, el 22 de novembre s’organitzarà la Jornada d’accessibilitat i diversitat 2021 al Museu Picasso. També es farà un cicle de xerrades sobre gent gran i sessions musicals participatives de l’activitat Un matí d’orquestra per a persones amb Alzeimer i altres demències.

Els museus municipals també s’apropen

Una de les novetas és el projecte El Museu s’Apropa de l’Ajuntament de Barcelona, en què 10 museus de la ciutat visiten residències i altres centres de gent gran per apropar la cultura a les persones que no poden desplaçar-se.

Dues usuàries d’una residència en una sessió del programa El Museu s’Apropa

Es tracta d’una iniciativa municipal per estimular i combatre l’aïllament, la tristesa i millorar la salut mental de les persones grans. Educadors dels museus faran activitats artístiques a les residències.

Els museus que hi col·laboren són el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu Picasso, el Museu de Ciències de Barcelona, el CCCB, el Museu Frederic Marès, el Museu d’Història de Barcelona, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món, el Museu del Disseny, la Fundació Antoni Tàpies i la Fundació Suñol

130 equipaments culturals

En aquests 15 anys, Apropa Cultura ha sumat 130 equipaments culturals que obren les portes als usuaris de 2.600 entitats socials arreu de Catalunya.

En aquest temps s’han organitzat fins a 363.000 sortides de col·lectius en situació de vulnerabilitat i de l’àmbit de la discapacitat.