El CAP Sant Rafael, a la Vall d’Hebron, és un dels primers centres catalans que aviat estrenaran un mòdul annex destinat a acollir tota l’activitat sanitària relacionada amb la covid, com ara la realització de proves PCR i tests ràpids, la identificació de contactes, exploracions i vacunacions. També s’hi podrà fer l’atenció a persones amb problemes respiratoris i símptomes de coronavirus. Salut té pensat instal·lar fins a 120 mòduls a tot Catalunya, amb la intenció de donar suport als CAP i mantenir separats els casos de covid. La previsió és que estiguin operatius abans de l’estiu.

La covid-19 ha triplicat la feina dels centres d’atenció primària i això ha fet que alguns CAP s’hagin quedat petits per poder fer un doble circuit. Aquests mòduls hi volen donar resposta i solució, amb espais que absorbiran els casos covid. “Es podrà separar els circuits, guanyar espais molt necessaris per treballar amb major seguretat encara, i fer activitat diversa”, ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés. Segons el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, els espais han de permetre reordenar els CAP “per guanyar en la mesura del possible atenció presencial“. A més, serien espais que es podrien fer servir per a la vacunació contra la covid.

mòdul CAP Sant Rafael

Mòduls pensats per a entre dos i quatre anys

El pressupost mitjà de construcció i equipament mèdic de cadascun ha estat d’uns 70.000 euros. Estan pensats per estar en marxa entre dos i quatre anys, segons cada cas. Salut preveu que els acompanyin la contractació de nous perfils als EAP. Tot plegat anuncia que forma part del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària.

De moment s’han instal·lat tres mòduls al CAP Sant Rafael a Barcelona, al CAP Amadeu Torné de l’Hospitalet de Llobregat i al CAP Cassà de la Selva, al Gironès, que entraran properament en funcionament. La resta es començaran a distribuir les properes setmanes, en terrenys propis o cedits pels ajuntaments o altres institucions. En el cas de la regió sanitària de Barcelona en seran 21, dels quals l’únic a la nostra ciutat serà el de Sant Rafael, mentre els altres 99 es distribuiran per la resta del territori.