test covid

Després de dos anys i mig de pandèmia, cada cop hi ha més població que ha passat la covid. Una part dels qui s’han infectat ho saben perquè han tingut símptomes i tenen una prova diagnòstica positiva. En canvi, hi ha qui ha patit la malaltia de forma totalment asimptomàtica. Vols saber si has passat la covid tot i no haver tingut símptomes? Et detallem totes les opcions per sortir de dubtes!

Proves d’anticossos per saber si has passat la covid

Les proves d’anticossos o serològiques et diran si has passat la infecció en algun moment, tot i que hagi estat completament asimptomàtica. Segons l’Organització Mundial de la Salut, aquestes proves es fan a partir d’una mostra de sang i detecten si hi ha anticossos, generats dies o setmanes després de passar la covid.

L’OMS explica que les proves d’anticossos no serveixen per diagnosticar la covid, només són útils per indicar si una persona s’ha recuperat de la malaltia.

On fer-se un test serològic?

Els resultats poden trigar d’uns minuts a unes hores, segons la tècnica utilitzada. En qualsevol cas, sempre han de ser interpretats pel professional mèdic que ha prescrit la prova. Per tant, el metge pot optar per fer-te un test serològic si ho considera oportú. Això permetria, per exemple, conèixer si alguns símptomes que perduren poden formar part de l’anomenada covid persistent.

Tanmateix, un usuari també pot adquirir un test serològic a través d’internet o en determinades farmàcies amb recepta mèdica. També hi ha clíniques privades que el fan, tot donant els resultats entre 24 i 48 hores després si la demanda no és molt elevada.

Proves per detectar la covid

Si tens símptomes compatibles amb la covid, al mercat existeixen diferents proves per detectar la malaltia. Tens l’opció de fer-te una PCR, que te l’haurà de fer algú amb coneixements sanitaris, o un test d’antígens. En aquest cas, pots triar entre les proves nasals o de saliva.