Durant aquests dies de confinament per la crisi de la covid 19, són moltes les persones que estan vivint un dol a distància. No han pogut acomiadar-se dels seus éssers estimats i amb prou feines han pogut accedir a una vetlla o a un funeral. Per fer front a aquesta situació extremadament complicada, el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya ha editat una guia amb consells i recomanacions.

Aquest document explica en detall com compartir el dol amb la resta de familiars confinats a casa, amb infants i adolescents, i també amb altres familiars i coneguts. El vocal del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC) i psicòleg de l’Hospital Clínic, Rafael Penadés, assegura que “cal tenir en compte la particularitat de cada persona a l’hora d’afrontar el dol”, i que, per tant, cal adaptar aquestes recomanacions a les necessitats particulars de cadascú.

Comunicar la mort

Una part important a l’hora d’iniciar el procés és comunicar la mort a la resta de familiars i amics: “El dolor no es pot transferir, però sí que es pot compartir i això és fonamental”. Assegura Penadés que explicar que la persona estimada ha mort és útil perquè dona sentiment de pertinença i permet obtenir models de la resta de familiars i amics sobre com afrontar el dol.

El dol a les xarxes socials

En aquesta situació de confinament, moltes persones han optat per fer pública la mort dels seus familiars o amics a través de les xarxes socials. En opinió de Penadés “pot ser un ajut molt gran perquè fa real que allò està passant i dona eines per afrontar-ho millor”. Amb tot, hi pot haver persones que no ho visquin bé, perquè poden reviure el dolor cada cop que hi entren per repassar els m’agrada o els comentaris.

Cerimònies de comiat posposades

Quines conseqüències psicològiques pot tenir el fet que no hi hagi vetlla ni funeral en els casos de morts per coronavirus?  Un procés de dol té quatre fases:

  • estaborniment de les emocions
  • anhel i cerca de la persona desapareguda
  • desesperança i desorganització
  • reorganització

Els rituals com la cerimònia de comiat són, ancestralment, una eina psicològica i social de la societat perquè el dol pugui seguir el seu curs. Si aquest ritual no es fa bé, el dol es pot complicar i tornar-se patològic, en quedar la persona estancada en la fase d’anhel i cerca o bé en la de la desesperança i desorganització. Per tant, és molt important decidir que es farà un ritual quan acabi el confinament i, si cal, posar-hi data.

video 2

Telèfons d’atenció

El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya posa a disposició de la ciutadania el telèfon 649 756 713 per consultes durant el dol o per l’ingrés d’un familiar o amic. També té un telèfon d’atenció específica per a professionals sanitaris, el 93 567 88 56. Penadés explica que, dels centenars de trucades que han rebut, la major part estan portant el dol de manera correcta malgrat la situació de confinament.