Mentre el Govern espanyol treballa en el pla de desconfinament per quan la desescalada del coronavirus sigui una realitat, la Generalitat ha volgut explicar quina és l’ordenació d’horaris que es considera més adequada per la sortida a l’espai públic, i que ha aprovat aquest dimarts el Procicat. El pla preveu organitzar la jornada per franges horàries i separar la pràctica de l’esport, els nens o la gent gran, que seria el col·lectiu més vulnerable.

Segons han avançat, el dia estaria limitat per franges de 6 del matí fins a les 21 h de la nit. Són les següents:

  • 6-8 h: pràctica de l’esport individual (inclou bici a l’aire lliure)
  • 8-9 h: ciutadans que van a treballar (hora de més mobilitat)
  • 9-11 h: gent gran i col·lectius amb discapacitat (tindran prioritat en l’espai de compra)
  • 11-13 h: infants de fins a cinc anys 
  • 13-16 h: neteja dels espais (període comodí)
  • 16-18 h: infants de sis a 13 anys
  • 18-20 h: adolescents i adults que fan teletreball o estan aturats
  • 19-21 h: pràctica de l’esport individual

La Generalitat proposa separar els menors en tres horaris diferents, els més petits al matí i a la tarda i al vespre a la resta. També té en compte els col·lectius amb discapacitat, que necessitin una tercera persona per sortir al carrer, i els agrupa en la franja horària de la gent gran. Els ciutadans que treballin a casa i que no es desplacin habitualment també tenen un horari assignat, compartit amb els adolescents. Per últim, els qui vulguin practicar esport podran triar entre dos segments horaris (a primera i última hora i es precisa que haurà de ser a l’aire lliure).

Una proposta treballada des de fa temps

Des de la conselleria de Salut s’ha volgut deixar clar que aquesta és una proposta treballada des de fa temps i que té un motiu, i així s’ha fet saber al Govern espanyol. Segons Alba Vergés, “l’estat ens porta confusió, si tothom acaba barrejat no estarem aconseguint un mínim d’aglomeracions”. La consellera insisteix que no barrejar els col·lectius és la millor prevenció dels col·lectius vulnerables i que separar per franges permet tenir en compte tothom.

Ada Colau: “Genera confusió”

L’alcaldessa de Barcelona creu que la proposta de franges de la Generalitat “genera confusió“. En declaracions a TV3, Ada Colau ha demanat “un cop més” que no es comuniquin mesures “si no es té plena competència per prendre-les”. Tot i això, ha afirmat que no està “ni a favor ni en contra” del pla de franges horàries, que considera que “pot ser bo”.

En tot cas, Colau ha insistit en què les mesures s’acordin “entre totes les administracions” i que es comuniquin només quan estiguin tancades i siguin definitives. L’alcaldessa ha criticat que la Generalitat presentés “dos plans de desconfinament paral·lels” i que, per contra, es compti poc amb els ajuntaments: “se’ns pregunta molt poc i som nosaltres qui, amb recursos molt limitats, hem de concretar les mesures en el territori“.