Amb el nou curs que comença el que ja han tornat són els desnonaments, i el preocupant és que sembla que a la tardor la situació podrà complicar-se encara més. Els col·lectius en defensa del dret a l’habitatge temen una altra onada de llançaments per un còctel de factors: la crisi de la pandèmia, la inflació i la pujada de preus, l’increment dels tipus d’interès i la fi de la moratòria de desnonaments de l’Estat. I a tot plegat cal sumar-hi els alts preus del lloguer, un problema ja estructural a Barcelona.

“No s’ha de ser gaire expert per saber que qui ho acabarà patint són les classes populars“, apunta Santi Mas de Xaxàs, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). De fet, Tiphaine Leurent, de Resistim al Gòtic, vaticina que els llançaments per impagament d’hipoteca tornaran: “Un altre cop veurem una sagnia de veïns que hauran de marxar“, afegeix. Totes dues plataformes s’han concentrat aquest dimecres per evitar dos desnonaments a Ciutat Vella.

La família de la Fatima es queda al Pou de la Figuera

Un dels casos és el de Fatima El Mamoun, el seu marit i els tres fills menors d’edat, un de tan sols tres mesos. Era el segon cop que s’enfrontaven a un llançament i, després d’hores al portal esperant la comitiva judicial, finalment s’ha suspès. Fa més d’un any que ocupen un pis als Jardins del Pou de la Figuera perquè, critiquen, no tenen cap altra alternativa. “Intento buscar alternativa, però està molt car. No puc pagar un pis de 900 euros”, exclama El Mamoun.

Desnonats malgrat tenir dret a un lloguer social

Qui sí que ha perdut la llar són la Teresa i el Jonathan, mare i fill amb un 66 % de discapacitat. Vivien al carrer de Ferran, al Gòtic, i no podien fer front al lloguer. Finalment aquest dimecres al matí han entregat les claus al gran tenidor propietari de l’edifici, sancionat ja per l’Ajuntament amb 30.000 euros per no haver-los ofert un lloguer social abans de fer-los fora. Tots dos casos evidencien que els llançaments han tornat a Barcelona després del parèntesi judicial de l’agost.