El perfil dels lladres que actuen al carrer a Barcelona ha canviat darrerament. Segons han detectat els Mossos d’Esquadra, els delinqüents són més joves i menys hàbils a l’hora de robar. Dit d’una altra manera, abans els lladres tenien la capacitat de furtar sense que la víctima se n’adonés. Ara, en canvi, això no passa. “No hi ha aquesta perícia i alguns furts passen a ser robatoris amb intimidació“, explica Marta Fernández, cap de la regió policial metropolitana de Barcelona dels Mossos d’Esquadra.

Aquesta manca d’habilitat es veu sovint en els vídeos de robatoris que es publiquen a les xarxes socials, en què els lladres acaben tenint una actitud violenta perquè veuen que no poden endur-se el que volien robar.

Les lesions de les víctimes no són més greus

Tot i que aquests lladres poden acabar utilitzant la violència per cometre el robatori, Fernández afirma que “no es detecta una major lesivitat” en l’acció. És a dir, que les dades de les persones lesionades durant un robatori que requereixen assistència hospitalària són les mateixes que en anys anteriors.

Aquest perfil de persona jove i poc hàbil és habitual en els casos dels lladres multireincidents que actuen a la ciutat i que sovint acumulen una llarga llista de detencions. Els cinc multireincidents més actius de Barcelona han estat detinguts 55 vegades durant els cinc primers mesos de l’any i entre tots acumulen 125 antecedents. En el “top 5” de la multireincidència hi ha un lladre que ha estat detingut 17 vegades, entre el gener i el maig, i té 23 antecedents.