L’Ajuntament de Barcelona ja té a punt la convocatòria del 2021 d’ajudes a la rehabilitació, que torna a posar el focus en l’eficiència energètica dels edificis. El pressupost s’incrementa fins als 36,97 milions d’euros, la major inversió que s’ha fet en aquest àmbit i que pràcticament duplica la de l’any passat. El consistori preveu que se’n beneficiïn 15.000 habitatges i que es generin 6.200 llocs de treball.

L’emergència climàtica, la clau dels fons europeus

La millora del parc d’edificis de la ciutat passa per la rehabilitació, i per al govern municipal s’ha de fer en clau d’emergència climàtica, és a dir, prioritzant la millora energètica. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha subratllat que el 20 % de les emissions a la ciutat són del parc d’edificis. Per això, ha dit, “és fonamental millorar-ne l’eficiència per combatre el canvi climàtic”.

Badia ha insistit que aquest és el missatge que ens envia Europa amb els fons Next Generation: “Cal posar al dia el nostre parc d’habitatge”. En espera de conèixer el detall d’aquests ajuts europeus que arribaran en els pròxims anys, les rehabilitacions amb una reducció del 30 % de les emissions podrien finançar-se amb aquests diners.

Especial atenció a les famílies vulnerables

Les subvencions municipals incorporen diferents línies per a la rehabilitació d’elements comuns de finques i d’interiors d’habitages. La convocatòria també té una línia específica per a famílies i comunitats en situació de vulnerabilitat, amb programes com el de finques d’alta complexitat, un d’interior d’habitatges i un altre de regeneració urbana als barris de Canyelles i el Besòs.

També es vol fomentar el lloguer assequible i per això s’incrementa la partida destinada a interiors de pisos que s’incorporin a la Borsa de Lloguer de la ciutat. “Són ajudes de fins a 20.000 euros“, ha destacat la regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucia Martín.

6.200 llocs de treball

L’Ajuntament calcula que aquesta inversió tindrà un impacte de 111 milions d’inversió privada i suposarà la creació de 6.200 llocs de treball. Lucía Martín ha reivindicat la rehabilitació d’habitatges com un “element central en les polítiques d’ocupació i recuperació de l’activitat econòmica“. També ha defensat que fer-ho en clau de sosteniblitat “millorarà el parc d’habitatge, però també la vida dels barcelonins”.