Més de 400 persones, segons la Guàrdia Urbana, conjuntament amb desenes d’entitats antiracistes s’han manifestat al centre de Barcelona per denunciar el “racisme institucional” i a favor d’assegurar una vida digna per a les persones migrants. Els manifestants, convocats per l’Assemblea Antiracista de Barcelona, han cridat consignes com “la llei d’estrangeria s’ha d’abolir” o “cap persona és il·legal”, entre altres missatges. Les entitats manifestants denuncien les identificacions policials per perfil ètnic.

La marxa ha començat a la plaça de la Universitat, ha baixat per la Rambla i ha finalitzat a la rambla del Raval. La manifestació de Barcelona no és l’única que s’ha fet a l’estat: Bilbao i Madrid també han celebrat protestes antiracistes. Aquest dissabte ja se’n va celebrar una a València i aquest dilluns se’n farà una a Saragossa.

26 anys del primer assassinat racista a Espanya

La protesta s’ha celebrat en el 26è aniversari de la mort de Lucrecia Pérez, una dona dominicana que residia a Madrid i que va ser assassinada a trets per un grup d’homes d’ideologia neonazi en una discoteca del barri madrileny d’Aravaca. Aquest és el primer assassinat racista reconegut com a tal per la justícia espanyola.

Segons les entitats antiracistes, des de l’assassinat de Lucrecia Pérez hi ha hagut centenars de persones mortes a causa de la seva ètnia o origen; morts que atribueixen “als CIE, a les tanques de la frontera sud, als operatius policials racistes i a la política migratòria de l’estat espanyol”.

L’Assemblea Antiracista de Barcelona va sorgir de la trobada de diferents col·lectius durant la coneguda com a Tancada Migrant a l’antiga Escola Massana.