Ander Mirambell Jocs Olímpics
Federació Catalana d'Esports d'Hivern

(ACN) El Comitè Olímpic Espanyol dona per trencades les negociacions amb l’Aragó després de l’última reunió d’aquest dilluns amb representants dels governs estatal, de la Generalitat de Catalunya i l’aragonès, segons ha pogut saber l’ACN. El COE considera que l’Aragó no ha cedit en res i que, fins i tot, no accepta ni la candidatura tècnica que van proposar ells. Ara, estudiarà una nova candidatura bolcada en Catalunya per als jocs d’hivern i té previst parlar amb el Govern espanyol per veure com es podria tirar endavant.

La voluntat és que se celebrin els jocs d’hivern a l’estat espanyol. I està previst que el COE faci una roda de premsa dimecres per explicar l’estat de la qüestió i les opcions que hi ha.

Desacord en el repartiment de disciplines

L’Aragó es va negar a firmar el repartiment de les disciplines pactat en un primer moment a la comissió tècnica. I s’ha mantingut en aquesta posició tot i les setmanes de negociacions. De fet, aquest dilluns s’ha celebrat l’onzena reunió per intentar desencallar la qüestió i ha acabat sense acord.

Segons l’acord subscrit per la Generalitat amb el COE i que l’Aragó no accepta, a Catalunya es farien l’esquí alpí, el descens i l’eslàlom (La Molina-Masella), l’snowboard i el freestyle (Baqueira Beret) i l’esquí de muntanya s’adjudicaria a Boí Taüll. A més l‘hoquei gel es disputaria a Barcelona.

L’Aragó es queixa que les proves estrella es farien a Catalunya

Les modalitats que s’assignaven a l’Aragó eren la de biatló i esquí de fons, patinatge artístic i patinatge de velocitats curta i llarga. Concretament, Saragossa acollia el patinatge artístic i el cúrling es feia a Jaca. Aquest acord també preveia que altres disciplines com els salts d’esquí s’havien de celebrar en un altre país, ja que Catalunya no té les infraestructures necessàries.

Al llarg de les negociacions, el govern de Javier Lambán va plantejar una proposta alternativa perquè l’Aragó i Catalunya es repartissin l’esquí alpí, l’esquí de fons, l’esquí acrobàtic i l’snowboard segons la modalitat masculina o femenina, de manera que a un territori es fessin les proves masculines i a l’altre, les femenines. I és que la principal queixa del govern aragonès és que les proves estrella es farien al Pirineu català.

Nova candidatura basada en Catalunya

El termini que va fixar el COE per arribar a un acord sobre la candidatura va acabar divendres passat i ara ja es treballa contra rellotge. Des de fa setmanes, fonts del govern van avançar a l’ACN que demanaria al COE que valori una candidatura de Catalunya en solitari si no hi ha acord amb l’Aragó, just després que la Federació Catalana d’Esports d’Hivern demanés “valentia” a l’executiu català i al mateix COE per defensar una aposta només catalana en cas de fracàs de les negociacions.

El Comitè Olímpic Espanyol parla ara d’un nou projecte que es basi fonamentalment en Catalunya però no fa referència a una candidatura només catalana.