El canvi de nom del barri de la Teixonera per la forma original, Taxonera, està més a prop que mai. Es tracta d’una qüestió molt debatuda per veïns i entitats que fa anys que demanen a l’Ajuntament de Barcelona que recuperi el terme “Taxonera” de manera oficial. Actualment, al barri conviuen cartells amb les dues formes: l’estació de metro, la placa de la Teixonera, la penya blaugrana o l’associació de comerciants estan escrits amb “ei”, mentre que el rètol del centre cívic o l’associació de veïns aposten per anomenar-se Taxonera, amb “a”.

L’Associació Memòria Taxonera reivindica el que consideren que és el nom original, provinent del cognom de l’industrial sabater Joaquim Taxonera i Cassà, que s’hi va establir fa un segle. Segons explica Isabel Notó, membre d’aquesta entitat, “el senyor Taxonera va venir aquí i va comprar molts terrenys per vendre a estiuejants i posteriorment les cases que s’hi van fer es van anomenar colònia Taxonera“. Han recollit ja unes 200 signatures a favor del canvi de nom i han presentat un manifest a l’Ajuntament en què n’argumenten els motius.

El canvi a “Teixonera”, per normativa lingüística

Als anys 80, el nom “Taxonera” es va adaptar al català normatiu com a “Teixonera”, ja que es va considerar que calia normalitzar l’ortografia dels cognoms quan passaven a ser topònims. Aquest fet, segons Isabel Notó, “va causar una certa confusió ja que semblava que el nom del barri provenia dels teixons, un tipus de mamífer que mai va habitar a la zona”.

Cartell metro coll Teixonera L5

Taxonera per recuperar “els orígens” del barri

Molts veïns es mostren a favor de recuperar el nom antic. “Els noms originals no s’haurien de canviar mai”, afirma Montserrat Alias. En la mateixa línia es manifesta Pedro Pérez, que creu que “mantenir els noms permet recuperar els orígens i la cultura de barri”.

El districte d’Horta-Guinardó està estudiant la forma de dur a terme el canvi en l’àmbit jurídic i com aplicar-lo tècnicament. De fet, un dels primers llocs que es podrien rebatejar amb el nom de Taxonera és el recentment remodelat Mercat de la Vall d’Hebron – Teixonera, que encara no té cap cartell oficial a la façana.

Rètol espai entitats casa Taxonera