Mig centenar d’entitats, associacions veïnals i sindicats de Barcelona i l’àrea metropolitana han mostrat el seu rebuig als Jocs Olímpics d’Hivern 2030. En una roda de premsa aquest dijous a la plaça de Sant Jaume, han volgut donar suport a la plataforma Stop Jocs Olímpics i demanen que s’enterri definitivament el projecte. Consideren que “apostar per uns jocs d’hivern en un context d’emergència climàtica és una greu irresponsabilitat”.

Afirmen que l’impacte dels jocs, malgrat fer-se als Pirineus, repercutirà també a Barcelona i que suposarà fer “actuacions que no tindran un efecte positiu per la ciutat i l’àrea metropolitana“. Per exemple, la construcció “d’una vila olímpica a la Marina del Prat Vermell, o pistes de gel a l’Hospitalet de Llobregat”.

Des de les entitats rebutgen “l’economia dels macroprojectes i macroesdeveniments, que trinxen el territori i els barris, agreugen el monocultiu i la massificació turística i només beneficien les elits econòmiques”. Asseguren que “no es pot permetre que per una festa de 30 dies ens condemnin a 30 anys de misèria”.

Entre les associacions que han signat el manifest hi ha, per exemple, l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, la FAVB, Justícia i Pau, els Sindicat de Llogaters i Llogateres o els Sindicats d’Habitatge de diversos barris.

Autobusos des de Barcelona per la manifestació del 15 de maig

Les entitats han fet una crida a participar en la manifestació contra els jocs d’hivern del proper 15 de maig a Puigcerdà. Una protesta que ha convocat la plataforma Stop Jocs Olímpics i a la qual s’espera que hi participin manifestants de tot Catalunya. Des de Barcelona les entitats habilitaran autobusos per facilitar el trasllat de les persones que vulguin assistir-hi i han explicat que més endavant s’anunciaran els detalls.

S’allunya l’acord entre Catalunya i Aragó

Tot plegat es produeix mentre continuen les diferències de criteri entre Catalunya i Aragó sobre com s’han de celebrar els jocs d’hivern. Aragó ja va rebutjar l’acord del Comitè Olímpic Espanyol i les converses entre les dues comunitats continuen. De moment, les posicions estan allunyades tot i que les dues parts volen seguir dialogant.