Foto: Nik Shuliahin

(EFE/redacció) Els contactes estrets de pacients diagnosticats amb verola del mico haurien de guardar una quarantena de 21 dies, que és el període d’incubació del virus, mentre que el pacient ja malalt s’hauria d’aïllar fins que les pústules produïdes per la malaltia hagin caigut. Així ho recomana el coordinador del grup d’infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES), José González del Castillo, que ha explicat a EFE que la verola del mico es contagia per contacte estret però també per via respiratòria encara que “mai no és com la covid-19, amb una transmissió aèria tan alta”.

Aquest expert ha explicat que la quarantena es pot fer a casa, ja que la majoria de pacients no necessiten ingrés hospitalari i clínicament evolucionen de manera satisfactòria. Ha afegit que el període d’incubació del virus de la verola és de cinc a 21 dies, encara que la majoria dels casos apareixen entre el dia 7 i 14.

“No s’espera una expansió comunitària en alt nombre”

González del Castillo ha admès que en les properes setmanes és probable que els casos vagin creixent, si bé ha considerat que “no s’espera una expansió comunitària en alt nombre, res semblant al que s’ha viscut amb la pandèmia de la covid”. Sobre el tractament, ha assenyalat que la protecció de la vacuna contra la verola és alta però “la decisió de vacunar o no no tindrà res a veure amb l’expansió de la malaltia”, cosa que no s’espera.

González del Castillo ha insistit que la simptomatologia de la malaltia, que dura entre dues i quatre setmanes, no és greu i cursa amb febre, dolors musculars i articulars, sensació de cansament, lesions a la pell i inflamació dels ganglis limfàtics.

Els immunodeprimits, els de més risc

Tot i això, ha reconegut que hi ha un grup de pacients en què es pot complicar, com és el cas dels immunodeprimits, que podrien desenvolupar quadres de sobreinfecció bacteriana o encefalitis.