Sota la mirada d’una quarantena de veïns, molts d’ells implicats en lluites veïnals de Ciutat Vella, l’exregidora del districte Itziar González; l’advocat Daniel Giménez; i el membre de Veïns en Defensa de la Barcelona Vella Enric Mir, han recordat les victòries d’aquests barris cèntrics contra la gentrificació. Tots tres han estat protagonistes clau d’aquestes lluites i tenen un denominador comú: haver ajudat a evitar l’obertura de l’hotel del Palau o haver paralitzat el Pla d’usos del 2013.

Malgrat aquestes fites, els veïns alerten que el fenomen de la gentrificació —l’expulsió de veïns per l’augment de lloguers que provoca el turisme massiu— continua sent una xacra en barris cèntrics com el de Ciutat Vella. Per això, més enllà de celebrar les victòries del passat, els veïns també miren cap al futur i parlen d’altres projectes que no han pogut ser aturats, com l’Hotel Rec Comtal que, tot i les protestes, ja està en funcionament.

Les esperances estan ara posades en l’hotel Drassanes, paralitzat pel govern municipal, i que els veïns esperen que no arribi a obrir portes. Jordi Papell , de l’Associació de Veïns del Casc Antic, explica que la gran afluència de turistes a la zona fa apujar els preus del lloguer de tal manera que molts veïns es veuen expulsats: “Cada dos dies ve algú dient que no li renoven el contracte, que el fan fora. És preocupant”, sentencia. És una situació contra la qual lluiten de mica en mica les associacions dels quatre barris que formen Ciutat Vella (el Gòtic, el Raval, la Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera) i que veuen en la lluita veïnal la clau per aconseguir-ho.