Tot i que els nous requisits de l’ordenança beuen de les lleis vigents espanyoles i catalanes, avui dia es donen casos de grans propietaris que les incompleixen per especular amb els immobles. Segons el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, en aquest mandat n’hi ha hagut 48 a la ciutat (un dels més sonats, al carrer de Lancaster): “Suposen només un 0,06 % del parc, però creen certa alarma”, ha dit.

Precisament per evitar-ho i detectar anomalies amb antelació, els propietaris que facin grans reformes hauran de presentar un pla de reallotjament (quan els treballs obliguin els veïns a deixar temporalment el pis) que haurà de ser validat pels tècnics de l’Ajuntament. També hauran de comprometre’s per escrit a reacceptar els inquilins un cop acabin els treballs segons les condicions del contracte que ja tenien.

Afavorir l’energia solar

A banda de les qüestions relatives a la protecció dels llogaters, la modificació de l’ordenança d’obres també vol afavorir les petites instal·lacions de plaques fotovoltaiques. Segons la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ara es demanen els mateixos informes tant a les instal·lacions per a l’autoconsum com a aquelles de més dimensió, fet que —ha dit— no afavoreix la producció d’energia solar.

Amb la nova ordenança, els tràmits quedaran facilitats i abaratits perquè només es necessitarà una memòria tècnica signada per un instal·lador. Sanz ha explicat que “suposarà un 20 % menys de cost per als usuaris i donarà resposta a un 90 % de les sol·licituds” que hi ha actualment.

En paral·lel, l’executiu d’Ada Colau també vol demanar un protocol d’auscultació per evitar riscos quan les obres en un edifici comporti fer moviments de terra. Totes aquestes novetats hauran de rebre el vistiplau de l’oposició, i el govern espera que sigui al ple d’aquest febrer. A més, Janet Sanz també ha instat la resta d’administracions -en especial l’Estat- a remar plegats per protegir els drets dels llogaters.