Els advocats de l’afectada, del Col·lectiu Ronda, asseguren que porten sis casos més d’antics treballadors dels mateixos centres de salut i que presenten quadres mèdics similars, però apunten que, en total, hi ha prop d’una setantena de treballadors afectats per inhalació dels insecticides, uns productes anomenats organofosforats. Són els casos denunciats en aquesta cooperativa d’advocats però n’hi podria haver molts més ja que, segons Jaume Cortés, un dels lletrats que hi treballa, “molts treballadors jubilats d’aquests edificis que potser pateixen problemes de salut ni tan sols saben que es deuen a aquestes exposicions”.

Dels clients del Col·lectiu Ronda que han denunciat, a més dels dos CAP del Poblenou, n’hi ha que treballaven a altres edificis públics on s’han fet les mateixes fumigacions com l’Hospital Vall d’Hebron, el Departament de Treball, el d’Ensenyament o el CAP Tarraco. També afectats que treballaven en edificis d’empreses privades, com l’Hotel Hilton.

Durant molts anys no hi havia prou consciència dels efectes nocius de l’exposició continuada d’aquests productes, els organofosforats, i molts treballadors han estat contaminats sense tenir-ne coneixement. Un problema afegit és que els espais fumigats necessiten un mínim de 24 hores per ventilar-se i hi ha edificis amb poca ventilació als quals els productes químics no desapareixen fins al cap de més de 200 dies. Segons el Col·lectiu Ronda, aquests productes es continuen utilitzant però s’han incrementat les mesures de seguretat i prevenció com una ventilació adequada dels edificis on es fumiga.

L’ICS, condemnat a indemnitzar una treballadora

El cas sentenciat el juny del 2017 és el d’una treballadora incapacitada laboralment amb un quadre de sensibilitat química múltiple greu, fibromiàlgia i fatiga crònica. Segons dicta la sentència, tot plegat es deu a l’exposició a insecticides que va patir entre els anys 1989 i 2003, quan treballava primer a l’antic CAP Lope de Vega i després al CAP Ramón Turró. L’afectada va ser conscient del que li passava després de començar a experimentar marejos, vòmits i disfuncions de les vies respiratòries i digestives. El jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va determinar el 2017 que l’Institut Català de la Salut havia d’indemnitzar la denunciant. Ara s’ha acordat, via conciliació, pagar-li 160.000 euros pels danys i perjudicis. Els altres sis antics treballadors d’aquests centres sanitaris que tenen patologies similars encara estan pendents del que dictamini la justícia en els seus casos.

Múltiples afectats

L’any 94 va sortir a la llum el cas d’uns treballadors de l’Hospital Vall d’Hebron intoxicats per l’exposició constant als productes químics que es feien servir per fumigar el seu lloc de treball. Va ser el primer cas que va cridar l’atenció sobre aquesta qüestió i va ser un punt de partida per poder detectar casos similars en aquest i altres edificis públics i privats.