cinemes coronavirus

Lluny de recuperar-se, la radiografia actual dels cinemes a Barcelona és la d’un pacient que porta en tractament massa temps, ha fet molts esforços per sortir-se’n, però que, per contra, cada vegada li queda menys energia per seguir endavant. Així és com descriu la situació que estan vivint les sales cinematogràfiques de Barcelona i Catalunya el president del Gremi de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón. No obstant això, puntualitza que es tracta d’un sector que “està més viu que mai” i prova d’això és el BCN Film Fest, en marxa fins al 23 d’abril i que visitaran estrelles internacionals que han suposat un bri d’aire fresc al sector.

Les pel·lícules amb vocació global, congelades

La pandèmia del coronavirus és un problema que no només ha afectat la producció cinematogràfica de casa nostra, sinó la d’arreu de món. Els grans èxits internacionals, consegüentment, han quedat suspesos. De fet, molts encara esperen ser estrenats, ja que moltes sales internacionals encara romanen tancades, com és el cas de les de França, Itàlia o Alemanya. Per tant, tot i que a Espanya els cinemes estiguin oberts, diu Tarrazón, si en altres grans mercats no ho estan, això fa que les pel·lícules amb més vocació global segueixin congelades i que el calendari de recuperació es vagi allargant infinitament.

Hi haurà algun cinema que es quedarà enrere i no agafarà la locomotora de la recuperació
Camilo Tarrazón, president del Gremi de Cinemes de Catalunya

Per al Gremi, l’arribada de les vacunes volia suposar la facilitació de la recuperació, però el cert és que han hagut de fer front a una combinació de restriccions que no els han ajudat. D’una banda, a les que estan sotmesos els mateixos cinemes, que han de garantir la distància entre espectadors i complir les normes d’aforament i, de l’altra, les que afecten directament el públic, les restriccions de mobilitat. Tarrazón assegura que necessiten més ajudes econòmiques per poder tirar endavant, tot i que molts ja s’han quedat enrere, com ara els Cinemes Texas. “Ens falta la complicitat de les administracions”.

El 2020 els cinemes van tancar l’any amb prop d’un 70,8 % menys d’espectadors respecte de l’any anterior. En el primer trimestre del 2021, tot i estar oberts, la xifra es manté en el 80 %.