La vacunació avança a bon ritme i ja hi ha dos milions de catalans amb la primera dosi del vaccí. Tot i així, alguns col·lectius tenen dubtes sobre el pla de vacunació, com per exemple les persones que s’han contagiat del virus i que tenen covid persistent, és a dir, que continuen amb símptomes mesos després de la infecció. Ara es pregunten com els afectarà la vacuna.

No hi ha cap estudi científic

Recentment s’ha parlat de casos puntuals de persones que tenen covid persistent i que després de vacunar-se s’han trobat millor. Tot i això, no hi ha cap estudi científic que ho certifiqui. Judith Sánchez, cap de Medicina Física i Rehabilitació del Vall d’Hebron, explica que encara falta informació sobre la malaltia per poder determinar com afectarà la vacuna als pacients.

Sánchez assegura que alguns hospitals han posat en marxa estudis per investigar-ho, però la vacuna encara és recent i falta temps per arribar a una conclusió: “Aquestes vacunes amb ARN serveixen per estimular les defenses del cos i podrien atacar aquesta simptomatologia, però no està clar.”

“Preferim ser prudents”

Mentrestant, els pacients de covid persistent mostren preocupació per saber com els afectarà el vaccí. La Pepa Bertran fa més d’un any que manté alguns símptomes del virus, com fatiga extrema o dificultats per respirar: “Encara no m’he vacunat perquè tinc els anticossos molt alts, però no existeixen estudis que diguin què farà la vacuna al nostre organisme.”

De fet, Bertran explica que algunes persones que estan en la seva situació s’han trobat pitjor després de posar-se el vaccí. Per això, de moment, prefereixen ser prudents, tot i que Bertran insisteix que és molt important immunitzar la població amb la vacuna tan aviat com sigui possible.

Ara per ara, la campanya de vacunació preveu que rebin la primera dosi quan els toqui per edat, però alguns professionals apunten la possibilitat que els avancin la punxada per si els efectes són beneficiosos.