(ACN) El 2020 ha sigut l’any en què els ciutadans han romàs més temps a les seves llars —per la pandèmia del coronavirus i el confinament— i, consegüentment, les vendes en el sector de l’alimentació han augmentat. En concret un 10 %. De fet, els supermercats i hipermercats han batut rècords. El 2020, la inversió en aquest tipus d’actius ha arribat als 755 milions d’euros a tot l’estat. Una xifra gairebé set vegades superior als 110 milions registrats el 2019, segons dades de la consultora immobiliària BNP Paribas Real Estate.

“Beneficis inesperats” arran del confinament

L’increment mitjà de les vendes en el sector de l’alimentació, que ha fet impulsar l’aposta per aquesta tipologia d’actius, anticipa unes xifres similars per al 2021. “Els supermercats s’han convertit en un nou segment clau de la gamma ‘retail'”, assegura el responsable de ‘Capital Markets’ de l’empresa, Benjamín Gómez, en declaracions a l’ACN. “El sector de l’alimentació ha crescut i això dona seguretat des del punt de vista de l’inversor”, coincideix el director de ‘Retail Investment’ de CBRE, Paul Santos. L’augment de vendes ha provocat “beneficis inesperats” als operadors i ha facilitat l’accés al finançament als inversors interessats.

La cadena de supermercats Veritas, creada el 2002 a Barcelona i especialitzada en alimentació ecològica i sostenible, té 77 establiments a l’estat. Ha tancat l’any amb un increment de la facturació del 10 % i ha obert cinc botigues noves entre Catalunya, València i les Illes Balears. El director de màrqueting de l’empresa, Carlos Erroz, atribueix aquest creixement a un “repunt molt fort” de les vendes durant el confinament, però també a la “tendència de creixement constant” registrada en els últims exercicis.

Per la seva banda, el grup Bon Preu ha tancat el 2020 amb una facturació de 1.625 milions d’euros, un creixement del 9 % respecte a l’exercici anterior. Aquest increment s’enfila encara més en el negoci de l’alimentació, amb un augment del 20 %. Al llarg de l’any passat, el grup va obrir set establiments nous a diferents indrets del país i va sumar un total de 133 supermercats, 55 hipermercats Esclat i 55 benzineres Esclatoil.

Sobre la venda en línia a l’alimentació…

L’augment de la inversió en aquest sector s’explica també per l’interès dels operadors per obtenir liquiditat. La majoria de transaccions registrades el 2020 han estat operacions de “sale-and-lease back”, és a dir, els propietaris han venut els actius i han continuat operant-hi com a inquilins. D’aquesta manera, han aconseguit caixa per fer front als plans d’expansió o als principals reptes del sector, com la digitalització i la distribució.

La liquiditat que obtenen d’aquestes transaccions permet als operadors invertir en sistemes digitals o fer front al repte logístic. La venda en línia representa actualment una part marginal del negoci dels supermercats, entre un 2 % i un 3 %, però els operadors anticipen creixements, accelerats per la pandèmia. En el cas de Veritas, per exemple, la venda en línia s’ha disparat un 200 % el 2020, i s’ha arribat a multiplicar per quatre en els moments de més restriccions.

Sembla més fàcil que els operadors tradicionals de l’alimentació obrin un canal nou, abans que els actors logístics, com Amazon, entrin en la distribució alimentària
Paul Santos,  director de ‘Retail Investment’ de CBRE

Els experts preveuen tancar l’any amb un nivell d’inversió similar o “lleugerament superior” al registrat el 2020. En el primer trimestre del 2021, la inversió en el sector ha estat de gairebé 70 milions d’euros i CBRE té identificats 200 milions d’euros en cartera, als quals s’hi podrien sumar més operacions.