El col·lectiu del Banc Expropiat va ocupar l’espai per primera vegada el mes d’octubre de 2011. En aquest espai s’hi van oferir diversos tallers i serveis, com una botiga de roba gratuïta o una biblioteca social, unes activitats organitzades per diferents col·lectius anticapitalistes. Durant cinc anys aquestes activitats van coexistir amb l’amenaça de desallotjament de l’espai, el primer dels quals, finalment, es va fer efectiu el maig passat.

El primer desallotjament va durar nou hores, ja que els Mossos d’Esquadra van trobar-se diversos obstacles, com per exemple, la presència a l’interior del local de dues persones emmanillades i amb les mans dins d’un bidó de ciment. Després de la primera actuació policial que va permetre fer fora les persones que van ocupar l’edifici, els col·lectius a favor del Banc Expropiat van organitzar una manifestació que va culminar amb la primera nit d’aldarulls a la Vila de Gràcia. La nit del 23 de maig va deixar multitud de destrosses i cotxes i contenidors incendiats.

Els incidents es van repetir durant dues nits més, comportant l’alteració de l’activitat comercial, fins que el col·lectiu va decidir fer diverses mobilitzacions diürnes, com l'”escrache” a l’actual propietari del local. El mes de juny el col·lectiu va tornar a ocupar l’espai, però el mateix dia van ser desallotjats i detinguts.

Finalment, i després de dos desallotjaments, va ser el mateix col·lectiu qui va ocupar un nou local, també sucursal d’un banc, a només 50 metres, a la mateixa travessera de Gràcia. Tot i així, els activistes sempre han mantingut la seva voluntat ferma de recuperar el Banc Expropiat. Ho han aconseguit aquest 27 de novembre, d’on, quatre hores més tard han tornat a ser desallotjats, per tercera vegada.

El Banc Expropiat, al centre de la polèmica política

La gestió del conflicte va desembocar també en polèmica política. Sobretot quan es va recordar que l’Ajuntament, durant el mandat de Xavier Trias, va pagar un any de lloguer al propietari del local per evitar conflictes amb els activistes. Aquests fets van ser investigats per la Fiscalia de Barcelona, per determinar si es va cometre un delicte de malversació de diners públics.

L’actual govern municipal ja ha anunciat que estan intentant posar solució a la problemàtica, ja que han estudiat diverses opcions, com buscar un “espai alternatiu” per dur a terme les activitats que es feien al Banc Expropiat.