A les onze del matí d’aquest dissabte, les plataformes veïnals han aturat els busos turístics de la ruta vermella de forma simultània en sis punts de la ciutat -a la Vila Olímpica, la Sagrada Família, Gràcia, via Laietana, Colom i plaça d’Espanya- llançant també pots de pintura contra alguns d’aquests vehicles.

En la concentració de la Vila Olímpica hi han participat 250 persones, una mobilització que també ha servit per continuar la reivindicació que els veïns fan cada dissabte amb la intenció d’aturar de forma definitiva les obres de l’alberg turístic. Al punt de la Sagrada Família, han aturat el trànsit més d’un centenar de veïns. Un dels portaveus de l’Associació de Veïns, Joan Itxaso, ha explicat que el principal problema del barri és la massificació turística i la ràpida adaptació de la zona a les necessitats del visitant: “els veïns no poden caminar per entrar a casa seva, les botigues i locals comercials estan plenes de souvenirs i de bars de menjar ràpid“, denuncia.

En altres zones de la ciutat, les protestes han reunit una trentena de persones. En tots els casos, s’han mostrat pancartes amb un missatge compartit -el decreixement turístic-, però adaptat a les reivindicacions concretes de cada sector en relació al problema del turisme. Així, en alguns barris s’ha denunciat, com a efecte col·lateral, la l’especulació immobiliària, en altres la pèrdua de veïns farts de la pressió turística, o la manca d’uns serveis que avui “són només pels visitants”.

Des de l’ABTS denuncien amb aquesta acció el que consideren “injustícies del model econòmic i turístic” de la ciutat. Afirmen que el creixement del turisme és desmesurat i afecta els veïns dels diferents barris, ja que comporta, asseguren, especulació immobiliària, pèrdua dels petits comerços a favor de les grans cadenes, privatització dels espais comuns i saturació del transport públic. També afirmen que la ciutat s’està convertint en una “fàbrica de turistes”.


L’acció contra els autobusos turístics de TMB pretén denunciar l’ús d’un servei públic exclusiu per a turistes que comporta, segons els manifestants, tancar les línies 37 o 91 d’autobusos de la Zona Franca o la Bordeta. Des de les plataformes consideren que els busos turístics han ajudat a convertir la ciutat en un museu o un parc temàtic. Els veïns volen reclamar també l’existència de la cultura dels barris i afegeixen que, a causa del turisme massiu, els veïns estan en perill d’extinció.

El segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, s’ha mostrat comprensiu amb la demanda veïnal, ja que creu que la ciutat té un problema de concentració de turistes en alguns barris. Tot i així, ha explicat que l’Ajuntament ja està treballant per millorar la planificació del creixement dels hotels, així com combatre els pisos turístics il·legals i ha recordat l’anunci de la sanció de 600.000 euros per a les dues principals operadores d’aquesta mateixa setmana.