L’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya, els organismes que conformen el Consorci d’Educació, han atorgat ajuts a tots aquells qui ho han sol·licitat i complien els requisits de la convocatòria. Per aquest curs s’han demanat 30.540 ajuts, 2.501 més que per al curs 2015-2016. Finalment se n’han atorgat un total de 23.617, més d’un miler més que l’any anterior. Això suposa una despesa de més de 17 milions d’euros, que també s’ha incrementat en un milió respecte al mateix curs i suposa fregar una diferència de 10 milions d’euros respecte del pressupost destinat fa quatre anys, el curs 2012-2013.

Tot i que s’ha continuat incrementant el nombre de beques, enguany amb un 5 %, no han augmentat de la mateixa manera que l’any passat, quan ho van fer un 14 % com a conseqüència de la modificació dels criteris per accedir als ajuts per part de l’Ajuntament. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, creu que és necessari que les administracions continuïn fent esforços per ajudar a les famílies i, a més, afirma que és una mesura que, segons els centres educatius, ajuda a combatre l’absentisme.

El consistori estableix tres tipus diferents d’ajuts: l’ordinari —fins a tres euros al dia—; l’extraordinari —fins a sis euros al dia—, i el complementari —fins a cinc euros al dia, per reduir el cost de personal dels alumnes escolaritzats en centres d’educació especial. La modalitat a la qual es destina la major part del pressupost, 12 milions i mig d’euros, és a la dels ajuts extraordinaris. Tot i així, no és la tipologia a la qual s’han destinat més recursos, ja que han crescut un 30 % les beques atorgades en la combinació de l’ajut ordinari i complementari —vuit euros per dia.

Els barris on s’han sol·licitat més ajudes, i també que n’han rebut més, són Nou Barris, Sant Martí i Sants-Montjuïc.