L’Ajuntament va anunciar el 2015, sota el mandat de Xavier Trias, el projecte per convertir un solar situat a la zona de casernes de Sant Andreu en un parc d’interpretació del rec Comtal. L’espai conté elements arqueològics de diferents èpoques que expliquen 2.000 anys d’història de subministrament d’aigua a la ciutat. El parc s’hauria d’haver enllestit a finals del 2016, però des que es va anunciar el projecte està aturat.

Elements arqueològics vinculats amb l’aigua de l’època romana i medievals

El parc d’interpretació del rec Comtal s’ha de fer en el solar situat entre els carrers de Palomar, Fernando de Pessoa i Martin Luther King. En aquest espai es conserva una part important de l’antic rec Comtal, les restes de l’antic molí de Sant Andreu, el pont del molí i les restes de l’antic camí d’origen medieval que comunicava els pobles de Sant Andreu de Palomar i de Santa Coloma de Gramenet.

La major part d’aquest elements estan soterrats i se’n coneix l’existència gràcies a unes cales que es van fer als anys 90. Però alguns fragments, com la part més alta del pont, estan al descobert en una zona en què puntualment s’hi aboca runa i, fins i tot, i ha hagut assentaments de persones sense sostre. Aquest fet preocupa els historiadors locals que lamenten que aquests elements històrics s’estan degradant.

Part superior del pont del rec Comtal que és visible
Tenim un tresor patrimonial que explica com s’ha abastit d’aigua a la ciutat de Barcelona durant 2.000 anys. És urgent preservar aquests elements arqueològics
Jordi Petit, historiador del CEII

Una altra part important del patrimoni arqueològic d’aquest espai és el tram de l’aqüeducte romà que es va descobrir el 2004. Es tracta de les restes més grans mai trobades de part de l’aqüeducte romà que portava l’aigua a l’antiga ciutat romana de Barcino i que estan situades a tocar de l’edifici que el Grup Cooperatiu TEB té en aquesta zona de Sant Andreu. De fet, l’Ajuntament ha cedit al TEB una part d’aquests terrenys, que podrien fer servir per ampliar el seu moll de càrrega i descàrrega.

Tram de l’aqüeducte romà a Sant Andreu. Cobert per evitar la degradació

Reclamen accions per evitar que es deteriori el conjunt arquitectònic

Des del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias estan preocupats perquè algunes de les restes s’estan degradant. “Volem que si ara mateix no es pot fer el parc, com a mínim es protegeixin els elements que hi ha a la vista, perquè hi ha pedres que han desaparegut o alguns elements que s’han pintat”, alerta l’historiador Jordi Petit. I afegeix: “Es podrien cobrir o delimitar-ne l’accés d’alguna manera per evitar que els elements es fessin malbé”.

Moll de càrrega i descàrrega del Grup Cooperatiu TEB a Sant Andreu

Per això han redactat un manifest en què demanen que s’iniciï el projecte de conservació del conjunt patrimonial. Per la seva banda, el districte de Sant Andreu ha informat a betevé que no té previst desenvolupar el projecte del parc aquest mandat. Explica que per fer-ho cal treballar-ho abans amb el Departament de Patrimoni de la Generalitat.