Una operació conjunta de Policia Nacional i Policia Portuària contra l’augment de robatoris i furts al port de Barcelona ha permès detenir 49 persones: set per delictes contra el patrimoni, 13 per tenir un requeriment judicial vigent, i les 29 restants per temes d’estrangeria. El dispositiu, que s’ha allargat set mesos, es va posar en marxa al juliol en detectar un increment considerable furts als passatgers i robatoris a l’interior dels vehicles que viatgen als ferris amb destinació a les Balears o Itàlia.

La pandèmia i la crisi sanitària van buidar la ciutat de turistes i, de retruc, això va canviar la zona d’actuació dels delinqüents multireincidents, que van desplaçar-se des del centre de la ciutat cap a les estacions marítimes del port. En el dispositiu, que va funcionar fins al febrer, hi han participat agents de la Policia Nacional i la Policia Portuària, que han treballat en col·laboració amb els centres de cooperació policial i duanera de França i Portugal.

Vehicles de lloguer per passar desapercebuts

Entre els arrestats hi ha diferents grups criminals, però tots compartien el mateix “modus operandi”. Es dedicaven a llogar vehicles per accedir a les terminals i passar desapercebuts com si fossin uns turistes més. Una vegada comesos els furts i robatoris, abandonaven la zona portuària en el cotxe llogat.

La policia ha decomissat sis dels vehicles utilitzats per cometre aquests furts i robatoris, tots de companyies diferents.

Un detingut amb una pistola de foc carregada

Tres dels detinguts van ser identificats en una de les terminals mentre buscaven, segons la policia, algun objectiu per cometre un robatori o furt. Un d’ells va ser detingut per tinença il·lícita d’armes i atemptat, perquè en el moment de la detenció li va ser intervinguda una pistola de foc carregada. Les altres dues persones que l’acompanyaven van ser detingudes per resistència i desobediència a l’autoritat.