El cementiri de Montjuïc està immers en un procés per traslladar les despulles dels difunts de 1.659 nínxols de quatre blocs. D’operacions com aquesta se’n solen fer al cementiri, però no d’aquesta envergadura. Els blocs, dels anys 20 del segle passat, es troben en mal estat de conservació i probablement s’hauran d’enderrocar, tot i que els tècnics decidiran si es poden mantenir amb una rehabilitació.

L’accés a aquests blocs està tancat i en alguns nínxols hi han crescut males herbes de dimensions considerables. Els trasllats van començar a finals del 2019 i s’allargaran durant aquest any. De fet, s’espera que les obres d’enderroc o rehabilitació no comencin fins al 2021, quan s’hagi completat tot el procés. Tot plegat s’emmarca en el Pla director de Cementiris de Barcelona, del 2019, que inclou diverses accions per al manteniment dels nou cementiris de la ciutat.

A la recerca de 151 propietaris

El trasllat dels difunts no té cap cost per als propietaris dels nínxols, però s’ha de fer amb el seu consentiment. Les restes es dipositen en altres nínxols del cementiri i no caldrà construir-ne de nous. També es poden portar a altres instal·lacions si els familiars ho prefereixen. El cementiri de Montjuïc ha pogut contactar per carta amb la majoria dels propietaris, però no amb tots.

Per això, aquest dijous s’han publicat anuncis en dos diaris generalistes i al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona amb la relació de 151 propietaris amb qui no s’ha pogut contactar. De tots els nínxols afectats, n’hi ha 200 que ja no tenien titular. Quan s’esgotin totes les vies de contacte, el cementiri procedirà al trasllat d’ofici dels nínxols a les noves sepultures.

Un precedent amb polèmica

Tot aquest procés arriba tres anys després que un bloc de 140 nínxols s’ensorrés parcialment en un altre indret del mateix cementiri. Algunes restes van quedar al descobert i es van barrejar. Un grup de familiars va presentar una querella criminal contra Cementiris de Barcelona, que un jutge d’instrucció no va admetre a tràmit, i es va descartar l’abandonament en matèria de conservació.

Els familiars afectats van presentar un recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial de Barcelona, però el va desestimar. El cementiri de Montjuïc està ultimant la reconstrucció d’aquests nínxols perquè les famílies que ho vulguin puguin tornar-hi a ubicar els seus difunts.