L’Associació de Celíacs de Catalunya denuncia que el govern català no està protegint prou els nens i nenes intolerants al gluten, uns 30.000 a tot Catalunya. Consideren que no totes les escoles poden garantir la seguretat alimentària dels alumnes celíacs i, per posar-hi dades, asseguren que reben una queixa cada setmana d’alguna família que denuncia l’afectació d’un alumne en menjadors suposadament adaptats.

Acusen el govern català de no complir les resolucions aprovades al Parlament en favor del col·lectiu, com la que es comprometia a garantir que els menjadors escolars oferirien seguretat alimentària per als celíacs. Això fa, per exemple, que no es garanteixi la bona manipulació del menjar sense gluten als centres educatius. Celíacs de Catalunya lamenta que tampoc no s’apliqui la resolució que preveia ajudes fiscals per ajudar a pagar el sobrecost dels aliments lliures de gluten, que “de mitjana són 1000 euros anuals, tot atenent que, en ser una malaltia de base genètica, és normal que a una família n’hi hagi més d’un celíac.” L’entitat assegura que, tot i que a les escoles hi ha menús sense gluten, s’hi registren intoxicacions de nens cada setmana.

Servei sense garanties

Segons Olga Cuesta, presidenta de l’Associació de Celíacs de Catalunya, els nens que fan ús del servei de menjador, “els seus marcadors de celiaquia pugen i, si deixen de fer-lo servir, aquests marcadors es negativitzen”. D’aquesta manera, asseguren que aquests nens estan sent contaminats i que “el servei no actua amb totes les garanties.”

Lamenten, també, que el curs que ve tampoc no s’apliquin els protocols nous. Han aprofitat per criticar la mesura de retirar els punts als celíacs a la preinscripció escolar i per demanar al govern més esforços en la formació amb aliments sense gluten. Per exigir el compliment d’aquestes regulacions aprovades en benefici dels afectats, l’associació ha engegat una campanya a Change.org.