El director d’Atenció a la FamÍlia i Ccomunitat educativa, Jordi Miró, destaca que amb aquesta mesura es vol fer front al frau que han detectat que es comet en les preinscripcions. “Ens consten casos en què aquests punts addicionals per celiaquia no han estat prou acreditats i això ha generat disfuncions en els procés d’inscripció”, assegura.

L’Associació de Celíacs de Catalunya considera que la nova norma manté la discriminació d’aquest col·lectiu: “Mentre el menú sense gluten no sigui obligatori, nosaltres necessitem aquests punts”, sentencia l’Elisa Mora, membre de l’entitat. El 2016, l’associació va rebre una quarantena de queixes per casos de nens que van patir alteracions després de dinar a l’escola, com “pujada dels anticossos”, o de casos en què només deixen que el nen porti la seva carmanyola.

Precisament, per evitar aquestes situacions, anomenades “de contaminació”, des de l’entitat pensen en fórmules com la de contractar un servei d’àpats (“catering”) als menjadors escolars que tinguin el certificat de l’associació. Una opció que s’està treballant conjuntament amb el Departament de Salut com a proposta per als hospitals.

Des de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC), Montse Conejo demana que la nova normativa distingeixi els diferents tipus de malalties digestives, “ja que hi ha al·lèrgies molt delicades que poden acabar amb el nen a l’hospital”.

Els canvis en la preinscripció no s’aplicaran fins al curs 2018 / 19, un cop s’aprovi el nou decret d’admissió d’alumnes, que encara s’ha de tramitar. Mentrestant, el departament es reunirà amb els afectats per valorar les aportacions.