En el comunicat els CDR asseguren que existeix una campanya “dels mitjans del règim” i “orquestrada conjuntament per les forces repressores de l’Estat espanyol”, que “pretén crear un marc per poder legitimar la seva repressió cap als CDR i posar-los en el punt de mira de la persecució política i poder justificar la persecució judicial”.

També recorden que els CDR estan formats per gent molt diversa, “el poble”, “amb un projecte esperançador: la construcció d’un país millor, des de baix i per a totes”. I asseguren que continuaran “al carrer, des de l’acció no violenta i reivindicativa”, per assolir els seus objectius.

Jordi Mir, professor de la UPF i membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials, explica que “intentar presentar algú com a violent és un dels mecanismes que s’està establint com una manera de desprestigiar-lo, criminalitzar-lo.” “Jo crec que ara som en una d’aquestes fases pel que fa als CDR com abans ho hem viscut amb el 15-M o amb la PAH”, afegeix.

Segons Mir, hi ha estudis que porten a afirmar que les accions no violentes acostumen a tenir més èxit que les violentes. “Els grans canvis necessiten grans recorreguts i els moviments socials en són una mostra, en com es va treballant constantment no només per aconseguir canvis legals, sinó per aconseguir també canvis culturals”.

També obre el debat sobre la legitimitat de la desobediència: “Hi ha qui pensa que la desobediència va contra la democràcia i, per això, la persegueix”, explica Mir. “En canvi hi ha qui pensa que la desobediència pot enfortir la democràcia perquè ens mostra coses que no funcionen bé”, afegeix.

Entrevista a Jordi Mir al programa ‘bàsics’

Una trentena de CDR a Barcelona

Des de l’1 d’octubre els anomenats comitès de defensa de la república s’han multiplicat a Catalunya. A Barcelona en són gairebé una trentena i abracen tota la ciutat. Es descriuen com un moviment social transversal format per gent molt diversa. Les seves assemblees locals, vinculades a barris o sectors, tenen autonomia per prendre les seves pròpies decisions. A la vegada els CDR es coordinen entre si per dur a terme accions conjuntes, com la de davant del TSCJ de finals de febrer.