L’Amadou Bocar Sam va arribar als carrers del Besòs i el Maresme ara fa 25 anys. Venia des del Senegal amb la voluntat de millorar els estudis però el camí va ser complicat. Abans, va haver d’aconseguir els papers i passar per la venda ambulant. És el punt en què es troben molts senegalesos que viuen a Barcelona.

Ara, amb la situació regularitzada i un màster en cooperació internacional i desenvolupament sostenible, l’Amadou intenta integrar gent nouvinguda com a tècnic d’acció comunitària. Considera que són un capital que les societats d’acollida haurien d’aprofitar. “Hi ha molta gent que ve amb llicenciatura, però per les circumstàncies acaben fent una feina que no els correspon, almenys no és allò a què aspiren quan venen”, diu l’Amadou. Per això, treballa des de la Coordinadora d’Associacions de Senegalesos de Catalunya i la Fundació Cepaim.

Ara que ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit Cívic recorda la importància del paper de les administracions per integrar els immigrants en els països d’acollida.