690 nens d’entre quatre i 12 anys de la ciutat participen en un dels nou casals Baobab. Són campaments urbans gratuïts que obren les portes als infants dels barris durant el mes d’agost. L’oferta d’activitats es fa als barris on hi ha menys activitats per a nens. L’objectiu és cohesionar els infants i joves de zones on hi ha poques opcions d’educació en el lleure. Per això, el 70 % dels monitors són del mateix barri on es fa el casal.

El projecte dels casals Baobab va començar l’any 2016 amb tres casals: Baró de Viver, la Trinitat Nova i el Besòs. L’any següent l’oferta es va doblar i va passar a sis. S’hi van afegir els barris de la Verneda, la Marina i la Trinitat Vella. Aquest 2018 els casals s’han augmentat fins a nou, amb la incorporació de la Teixonera, el Bon Pastor i Sant Genís dels Agudells. Cadascun dels casals té un pressupost de 30.000 euros.

Casals per la pau

Els casals Baobab obren les portes de l’1 al 31 d’agost, de les 10 del matí a les cinc de la tarda. Els nens esmorzen i dinen plegats. Al matí s’hi fan activitats per grups d’edat mentre que a la tarda els jocs són conjunts. El centre d’interès és la pau.

Al casal de Sant Genís dels Agudells, a l’Escola Mare de Déu de Montserrat, es fa a través d’un conte. La Sira n’és la protagonista i escriu cartes als nens. És una nena que ha de marxar del seu país perquè la persegueix un monstre. Els petits li han preparat un lloc per acollir-la. Aquest centre d’interès s’emmarca en el programa Barcelona, ciutat de pau.

L’educació en el lleure es tracta des d’una perspectiva global. Hi participen l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i forma part del Pla de barris. L’Ajuntament vol continuar augmentant l’oferta i que arribi a 13 casals els dos propers anys.

Continuïtat els caps de setmana

L’objectiu dels casals Baobab és oferir educació en el lleure també a llarg termini. No només a través dels campaments d’estiu sinó també amb esplais els caps de setmana durant l’any, en especial als barris on no n’hi ha. Per això es formen els joves perquè siguin monitors i puguin continuar l’activitat.