Casa Nostra, Casa Vostra reclama la regularització extraordinària de les persones que es troben en situació administrativa irregular a Espanya. Així es vol evitar que “ningú quedi enrere” en la crisi del coronavirus, per tal que puguin gaudir dels mateixos drets que la resta de la ciutadania, i també col·laborar en la lluita contra el virus. L’entitat se suma a la demanada que ja han fet més de 900 ONG i diverses entitats sota el nom “¡Regularización Ya!”.

“No tenir permís de treball i residència significa no poder contribuir a la reconstrucció social i econòmica que necessitarà el país després de la pandèmia”

, lamenten des de Casa Nostra, Casa Vostra. Per això veuen imprescindible una regularització extraordinària que es prevegi en el paquet de rescat social amb el qual el Govern espanyol vol pal·liar l’impacte econòmic del coronavirus.

“Viure sense papers vol dir estar lluny de la família, no poder treballar, no poder llogar un pis, sortir al carrer amb por que et multin o et detinguin, no poder-te desplaçar lliurement i no poder travessar fronteres”, recorden des de l’organització. “Són sensacions que el conjunt de la població ha experimentat durant el confinament, però que les persones migrants sense papers viuen permanentment”, lamenten.

La llei d’estrangeria permet la regularització extraordinària

Per això, Casa Nostra, Casa Vostra recorda que la llei d’estrangeria preveu a l’article 127 la possibilitat d’emprendre una regularització extraordinària i exprés “quan es donin raons d’interès públic o de seguretat nacional”. En el context de la pitjor crisi econòmica del segle, asseguren que per aplicar aquesta llei només cal voluntat política. El govern de José Luis Rodríguez Zapatero ja ho va fer el 2005, i el procés va beneficiar 700.000 persones que aleshores estaven sense papers. Des de l’entitat creuen que actualment hi ha 600.000 persones sense permís de treball i residència a l’estat.

Persones sense papers lluitant contra el coronavirus

L’organització sense ànim de lucre reivindiquen en un vídeo

que la feina de persones migrants està sent essencial en l’atenció de l’emergència durant la crisi de coronavirus. Un exemple és l’Aziz, manter del Raval, que fa mascaretes per als hospitals i ha creat amb altres companys un banc d’aliments per als venedors ambulants que no poden treballar. També expliquen la història de Navjot, auxiliar d’infermeria a l’Hospital Clínic que ha estat a primera línia en la lluita contra la pandèmia, i el paper del Youcuba, de Mauritània, que és temporer de la fruita, i participa en l’assortiment d’aliments frescos a les botigues i als mercats.

 

Comparteix a: