Carme Ruscalleda
Foto: ACN

La Universitat de Barcelona (UB) ha decidit concedir el doctorat honoris causa a la xef Carme Ruscalleda. El Consell de Govern de la UB s’ha reunit en sessió ordinària per decidir aquest reconeixement. A banda de la xef de Sant Pol de Mar, també seran investits doctors honoris causa el poeta i assagista Pere Gimferrer, el matemàtic noruec Kristian Seip i la professora australiana Belinda E. Medlyn. Aquest darrer any, la UB ha distingit amb el doctorat honoris causa els cantautors Joan Manuel Serra i Maria del Mar Bonet.

El doctor honoris causa és la màxima distinció que atorga la UB a una persona en reconeixement dels seus mèrits, la seva trajectòria en l’àmbit acadèmic, científic o cultural, dels seus valors i de la seva especial vinculació amb la universitat.

Ruscalleda, l’única xef al món amb set estrelles Michelin

La UB distingeix Ruscalleda per ser l’única xef al món amb set estrelles Michelin. La defineix amb una de les cuineres més innovadores de la gastronomia mundial, que va arribar al cim de la cuina des del restaurant Sant Pau. En aquest sentit, destaca que configurés “una proposta gastronòmica basada en l’avantguarda i la tradició culinària mediterrània”.

En el cas de Pere Gimferrer, la UB el defineix com “un pioner no només en el camp creatiu sinó també en els estudis sobre el barroc, el Modernisme, les avantguardes, la generació del 27 i les relacions entre literatura i cinema”. Aspectes que el fan mereixedor, diuen, del doctorat honors causa, i recalquen que cap altra universitat li ha atorgat aquest reconeixement.

Foto: Pere Francesc

De Kristian Seip, la universitat en destaca que és “un dels líders mundials en anàlisi matemàtica”. Seip és catedràtic del Departament de Ciències Matemàtiques de la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia a Trondheim des del 1993. També elogia la figura de la professora de l’Institut del Clima Hawkesbury, de la Universitat de Sydney Occidental, Belinda E. Medlyn. La seva línia de recerca ha estat l’estudi de les contribucions per a la comprensió i modelització de les respostes de la vegetació a les condicions ambientals, inclosos els efectes del canvi climàtic i els esdeveniments extrems.