275 infants sahrauís han arribat la matinada d’aquest dimarts a l’aeroport de Barcelona – el Prat per passar l’estiu a Catalunya. D’aquests, uns 170 ho faran amb famílies d’acollida de la província de Barcelona. Tenen entre vuit i nou anys i participen en el programa Vacances en pau, que cada estiu convida infants que viuen en camps de refugiats al desert d’Algèria a passar els mesos de juliol i agost a casa nostra. “És molt dur viure en un camp de refugiats tot l’any però al desert algerià ara estan a 50 ºC“, comenta Susana Sanahujes, coordinadora del programa. A diferència de l’any anterior, quan van tenir algunes dificultats administratives, aquest 2023 l’arribada “ha anat superbé”, comenta.

Projecte humanitari i d’incidència política

Sanahujes explica que el programa Vacances en pau té una doble vessant: d’una banda humanitària i de l’altra d’incidència política. Convidar els infants a passar els dos mesos més calorosos de l’any a casa nostra els permet estar en un entorn on les inclemències del temps no són tan extremes i on, a més, se’ls fa una revisió mèdica completa i tenen accés a una alimentació més variada, sobretot pel que fa a productes frescos. “Carreguen piles per a l’hivern que els ve”, comenta la coordinadora del programa. A més, a molts infants els permet veure per primera vegada coses que per a nosaltres són quotidianes, com el mar i les muntanyes.

Posar en el focus el conflicte sahrauí

Però el programa Vacances en pau també pretén posar en el focus mediàtic el conflicte sahrauí: “Cal recordar que fa 37 anys que viuen al mig del desert en espera que la comunitat internacional decideixi que poden tornar al Sàhara Occidental”, reivindica Sanahujes. De fet, els infants que venen a Catalunya han nascut tots als camps de refugiats i, en la majoria dels casos, els pares també. Per donar visibilitat a aquesta situació, també organitzen esdeveniments públics com una recepció al Parlament i a la Generalitat i festes de benvinguda. A Barcelona se’n faran a Gràcia i a Horta.