Les mesures i els protocols que s’han pres al centre de justícia juvenil Can Llupià per la crisi del coronavirus han tingut un èxit absolut, ja que fins ara no s’ha infectat cap intern ni cap treballador. La directora general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Gisela Torns, ho atribueix que els educadors socials han seguit les mesures de prevenció “al peu de la lletra”.

De fet, han estat els únics professionals en contacte amb els joves. El Departament de Justícia n’ha contractat 24 de nous durant tres mesos per poder fer diversos torns i evitar el contacte entre uns i altres. A la resta de centres de Catalunya, tampoc no s’ha contagiat cap jove intern. Ara bé, hi va haver dos casos positius entre treballadors que ja han superat el virus i s’han reincorporat a la plantilla.

Cap visita i canvi de rutines

La pandèmia ha obligat Can Llupià a canviar totes les dinàmiques. Els menors interns han deixat de rebre visites presencials de familiars i s’han hagut de conformar amb videoconferències, cosa que, segons l’educadora social Jèssica Martínez, “és el pitjor que porten”.

A més, els professors i els col·laboradors externs han deixat d’anar-hi, de manera que no fan classe ni tallers. Això ha obligat a omplir pràcticament totes les hores del dia amb altres activitats més lúdiques com fer esport, manualitats, pintura, etc. “És buscar una mica quin interès tenen i intentar estirar del fil i entre tots involucrar-nos més dels que ens toca i fer-ho el més amè possible”, explica Martínez.

El desconfinament

El Departament de Justícia està estudiant com començar a relaxar el confinament en els centres de justícia juvenil. La directora general Gisela Torns afirma que la prioritat és restablir les classes, ja sigui de forma presencial o virtual, perquè el juliol i l’agost sí que són lectius en aquests centres, a diferència de la resta de col·legis, que no tornaran fins al setembre. 

“El pal de paller és el tema escolar. Per tant, com més aviat podem reprendre certa normalitat amb aquesta activitat docent, doncs molt millor”, afirma Torns, que alhora reconeix que el més important és evitar els contagis. També estan estudiant les sortides dels joves que estan en semillibertat, és a dir, cada quan sortiran, com sortiran i sobretot si a la tornada hauran d’estar 14 dies en quarantena.

Baixen els ingressos

La pandèmia i la disminució dels delictes es nota en l’ocupació dels centres de justícia juvenil. De fet, a Can Llupià, durant les set setmanes de confinament, només s’han produït tres nous ingressos de joves. Això situa l’ocupació total en una xifra molt baixa respecte de l’habitual. Si abans hi havia entre 100 i 110 joves interns, ara n’hi ha 89, el 75 % de la capacitat. En l’àmbit de Catalunya, passa el mateix: en total hi ha 247 joves en justícia juvenil, quan les places totals són 348.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a