El Banc Expropiat, a Gràcia, és un local que pertany a un privat. Es va ocupar fa cinc anys i mig, el 2011. De més llarg recorregut és Can Vies, que és en un terreny de l'Ajuntament, concretament de TMB, i fa 19 anys que està ocupat. S'ha convertit per aquest motiu en icona del moviment ocupa barceloní i dels espais autogestionats. Un punt en comú és el simbolisme de tots dos espais. L'un, una antiga oficina bancària que va tancar amb la crisi, i l'altre un edifici que històricament havia servit per organitzar activitats per als obrers de Sants. A Can Vies, després d'un any de negociacions infructuoses i de quatre dies de protestes i aldarulls als carrers, l'alcalde anterior, Xavier Trias, va aturar l'enderroc i el desallotjament i va deixar enlaire el futur del projecte urbanístic del calaix de Sants, que ha de cosir el barri i que preveia la desaparició de Can Vies. El nou govern d'Ada Colau està disposat a estudiar la manera de fer compatibles els dos projectes. En el cas del Banc Expropiat, després de tres nits d'aldarulls a Gràcia, el govern de Barcelona en Comú se segueix mantenint al marge de les actuacions d'antidisturbis, la Guàrdia Urbana s'ha centrat en la reorganització del trànsit i ha ofert un local alternatiu al col·lectiu del Banc Expropiat.

El Banc Expropiat a Gràcia va ser una oficina de Catalunya Caixa que va tancar i va ser comprada per la societat Antartic Vintage. Des de 2011, és a dir, des de fa cinc anys i mig, està ocupada. Can Vies, en canvi, ha tingut un enfrontament directe amb l’Ajuntament, concretament de TMB, que és el propietari dels terrenys on hi ha aquest immoble ocupat des de fa 19 anys. Un recorregut que l’ha convertit en icona del moviment ocupa barceloní i dels espais autogestionats.

El simbolisme de tots dos espais

A Gràcia una antiga oficina bancària que va tancar amb la crisi ha servit per organitzar activitats que els ocupants volien destinar als veïns de menys recursos del barri. S’hi feien classes d’idiomes però també tenien un banc d’aliments i roba de segona mà gratuïta. Els orígens de Can Vies són els d’un edifici que havia servit per organitzar activitats per als obrers de Sants. Des que es va ocupar s’hi han organitzat tallers diversos, concerts i xerrades anticapitalistes, per on han passat diverses generacions d’activistes i veïns de Sants.

La gestió dels conflictes

Després d’un any de negociacions sense resultat, i amb l’inici de l’enderroc de Can Vies, les intenses protestes i els enfrontaments que es van succeir als carrers de Sants van fer que l’alcalde anterior, Xavier Trias, aturés el desallotjament de l’edifici. D’aquesta manera també va deixar enlaire el futur del projecte urbanístic del calaix de Sants, que preveia la desaparició de Can Vies. Ara, el nou govern d’Ada Colau vol estudiar la manera de fer compatibles els dos projectes.

En el cas del Banc Expropiat, després de tres nits d’aldarulls a Gràcia, el govern de Barcelona en Comú ha demanat que els veïns assumeixin la interlocució amb els ocupants. La Guàrdia Urbana no ha assumit cap tasca d’antidisturbis i s’ha centrat en la reorganització del trànsit. Prèviament va oferir un local alternatiu al col·lectiu del Banc Expropiat, després d’anunciar que no renovaria el contracte de lloguer de 5.500 euros mensuals, que en total va superar els 65.000 euros.