ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Com a Ajuntament oferir-nos per conjuntament amb el teixit veïnal corresponsabilitzar-nos però evidentment sense defugir de les responsabilitats que té l'Administració. No tinc cap intenció de prejutjat ningú. Insisteixo en la confiança en els Mossos en incidents tan complicats com aquests. Però també he de fer una crida a la prudència i a que totes les actuacions que es facin estiguin destinades a evitar qualsevol escalada de violència." ANTONI RAMON, president de l'AV Vila de Gràcia "El que s'hauria de fer és parlar entre els col·lectius del barri i el veinatge del barri. I a partir d'aquí, continuem. El diàleg amb l'administració no és pas fàcil."

Colau ha explicat en la compareixença a la sala Lluís Companys que ha estat  en contacte amb el conseller d’Interior, Jordi Jané, per transmetre-li la “confiança amb els Mossos” però també per fer-li arribar la seva preocupació davant d’informacions que, diu, li han fet arribar a l’Ajuntament, i que posen en entredit que hi hagi hagut “una proporcionaliat adequada” en l’actuació policial.

L’alcaldessa ha volgut separar les activitats que es desenvolupaven al local desocupat fa tres dies d’aquests incidents protagonitzats “per un grup reduït de persones”, i ha fet una crida a la responsabilitat per tal que es prioritzin “els veïns de Gràcia, ja que aquest situació els perjudica a ells”. Colau creu que l’Ajuntament ha de “defensar-los”, i que és per això que es continua oferint per buscar solucions al conflicte i trobar un local alternatiu per al col·lectiu desallotjat. És en aquest sentit que ha volgut matisar les paraules del matí en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha donat a entendre que convidava els veïns a mediar amb el Banc Expropiat davant la negativa d’aquest de fer-ho amb el consistori.

Posteriorment, ha assegurat que el que ha demanat al teixit veïnal és que “ajudi” en la mediació. Colau assegura que el seu govern no defuig de la seva responsabilitat però que vol trobar “una solució conjunta” amb les entitats del barri per resoldre aquesta situació de manera dialogada, a part d'”escoltar-los i fer amb ells el diagnòstic i les propostes”. Sí que ha admès que s’ha contactat amb els ocupants del Banc Expropiat per oferir-los llocs on desenvolupar les seves activitats, però que aquests s’han negat de ple a intermediar amb l’Ajuntament, i ni tan sols li han respost un correu electrònic.

En l’entrevista radiofònica, Colau havia admès que la situació és “complexa”, però ha assegurat que “l’hem de poder abordar des del sentit comú”. Ha reconegut per primer cop que els intents del consistori per mediar no hagin fructificat, tot i haver explorat diferents vies, i que “no tenim interlocutor que vulgui interlocutar”, si bé ha volgut fer arribar el missatge que es vol donar continuïtat a les activitats del Banc Expropiat. “Sempre l’Ajuntament ha estat disposat a recuperar immobles per a usos culturals i socials”, ha explicat l’alcaldessa. Colau aposta en aquest sentit per canviar la regulació i evitar que hi hagi locals buits “per motius especulatius”.

El president de l’Associació de Veïns Vila de Gràcia, Antoni Ramon, ha demanat com a primer pas per a la negociació “parlar entre els col·lectius del barri i el veinatge” i ha afegit que “el diàleg amb l’administració no és pas fàcil”.